Objavljen strašan zimski scenario, za EU!

Unija će morati ili da nastavi da uvozi gas iz Rusije ili da smanji potrošnju, kaže konsultantska kuća Iakov & Partners.

Smanjenje zavisnosti od ruskog snabdevanja prirodnim gasom nemoguće je za Evropsku uniju, u narednoj godini bez masovnog zaustavljanja proizvodnje, izvestio je u ponedeljak poslovni dnevnik RBK, pozivajući se na studiju bivšeg ruskog odeljenja Mekinzija, konsultantske kompanije Iakov & Partners.

Njihovo istraživanje je pokazalo da, uprkos izveštajima da su prodavnice u EU pune, blok još uvek nije prevazišao svoje oslanjanje na rusku energiju i da neće moći da preživi predstojeću zimu i sledeću godinu, „bez održavanja snabdevanja gasom iz Rusije ili [uticaj] značajno smanjenje” potrošnje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U izveštaju se ističe da će evropske zemlje, da bi zadovoljile svoje potrebe do kraja 2022. godine, morati ili da zadrže uvoz iz Rusije ili da smanje potrošnju gasa za dodatnih sedam do 12 milijardi kubnih metara, „što je moguće samo uz potpunu ili delimično gašenje brojnih industrija“.

Deficit bi mogao narasti na 20-30 milijardi kubnih metara, ako se potražnja Kine za LNG oporavi ili ako zima bude hladna i duga ili u slučaju poremećaja u lancima snabdevanja, dodaje se.

Iakov & Partners je naznačio da je 70% kapaciteta za proizvodnju azotnih đubriva u EU, već zaustavljeno, proizvodnja aluminijuma smanjena za 25%, a proizvodnja čelika za 5%.

Autori studije sugerišu da će se pad proizvodnje verovatno nastaviti, „čak i u slučaju blage zime“.

„U perspektivi 2023. godine, odbijanje ruskog gasa znači deficit od 40-60 milijardi kubnih metara za evropske zemlje čak i uz održavanje trenutne stope uštede gasa za celu 2023.“, rekla je Elena Kuznjecova, partner u kompaniji.

Ona je objasnila da je 60 milijardi kubnih metara gasa uporedivo sa godišnjom potrošnjom gasa Francuske i Poljske zajedno, odnosno ukupnom godišnjom potrošnjom gasa u industrijama, kao što su proizvodnja đubriva, petrohemija, crna i obojena metalurgija i sav inženjering.

Zaustavljanje ovih industrija dodatno će uticati na druge srodne industrije, od poljoprivrede do usluga, upozorila je Kuznjecova.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …