Politico: Ukrajinci nemaju “veze sa mozgom”, o upotrebi sistema Patriot!

Protivraketni sistem navodno neće biti isporučen u Ukrajinu mesecima, dok ne bude spreman za operatere.

SAD bi mogle da počnu da obučavaju ukrajinske trupe na svom tlu, po prvi put, od izbijanja neprijateljstava sa Rusijom, nagovestili su američki zvaničnici, na koje se poziva Politiko.

Zvaničnici, koje citira agencija rekli su da ih ima smisla naučiti, kako da upravljaju sistemom Patriot na američkom tlu, za razliku od američke vojne baze u Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vlada SAD se obavezala da će Ukrajini isporučiti jednu bateriju naprednog protivraketnog sistema dugog dometa MIM-104 Patriot, koji zahteva desetine obučenog osoblja za rad.

Kurs obično traje mesecima da se završi.

Bela kuća je prošle nedelje nagovestila da će se obuka Ukrajinaca o tome, kako da upravljaju sistemom odvijaju u trećoj zemlji ali izvori Politico, kažu da bi se to zapravo moglo desiti na tlu SAD, barem delimično.

Oni su razgovarali sa agencijom pod uslovom da ostanu anonimni.

Fort Sil, Oklahoma, bilo bi logično mesto za program, s obzirom na to da ima instruktore i složene simulatore, rekao je jedan zvaničnik.

Međutim, izvođenje obuke u Evropi takođe bi bilo „izvodljivo“, uz dodatne logističke poteškoće, navodi se u izveštaju.

Prema izvorima, konačna odluka još nije doneta.

Ukoliko se Vašington ipak odluči da pozove ukrajinske vojnike u svoju državu, to bi bio prvi takav slučaj od izbijanja sukoba sa Rusijom krajem februara, navodi list.

Baterija Patriot će biti poslata u Ukrajinu, tek kada njeni operateri budu spremni, rekli su američki zvaničnici Politiku.

Najverovatnije će biti izvučen iz američkih rezervi, a ne iz nekog drugog mesta razmeštanja.

EU ima sopstveni program za podučavanje Ukrajinaca, kako da koriste oružje i vojnu opremu standarda NATO-a, koju SAD i njeni saveznici ubacuju u zemlju u borbi protiv Rusije.

Većina časova se održava u Poljskoj, mada je i Nemačka domaćin nekima.

Pojedine zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Švedsku i Holandiju, imaju sopstvene kurseve vojne obuke za Ukrajinu.

SAD su se obavezale da će isporučiti sistem Patriot tokom prošlonedeljne posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu.

Preleteo je Atlantik da bi se sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i govorio pred američkim Kongresom, uz više od deset ovacija.

Tokom govora je tvrdio da su ukrajinske trupe, više nego sposobne da upravljaju tenkovima i borbenim avionima američke proizvodnje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …