Mark Kac: Ne može se sakriti veliki krah Amerike

Među stručnjacima nema konsenzusa o tome kakav će svetski poredak biti u budućnosti…

Kolumnista časopisa “Nešenal interest” Mark Kac naveo je znake da je američkoj hegemoniji na planeti došao kraj.

Prema njegovim rečima, u eri bipolarnog sistema međunarodnih odnosa u svetu međusobno dve su se takmičile velike sile – SSSR i SAD, preneo je “Sputnjik”.

Raspadom Sovjetskog Saveza i bloka socijalističkih zemalja činilo se da su Sjedinjene Američke Države postale jedina dominantna sila na Zemlji, ali izazovi s početka 21. veka ovu tezu podvrgavaju sumnji, piše autor.

Po njegovom mišljenju, sledeći događaji svedoče o kraju hegemonije Vašingtona:

  • Amerika nije uspela da pobedi u velikim i dugim vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku.
  • Sjedinjene Američke Države su slabo odgovorile Rusiji zbog događaja iz 2008. u Gruziji i 2014. u Ukrajini.
  • Vašington je prepustio inicijativu Moskvi, Teheranu i Ankari u rešavanju sukoba na Bliskom istoku – u Siriji i Jemenu, i na severu Afrike – u Libiji.

  • SAD nisu uspele da spreče Kinu da poveća svoju moć, potvrdi dominaciju u Istočnom kineskom i Južnom kineskom moru, kao i da proširi svoj uticaj zahvaljujući ekonomskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.
  • Amerika je neuspešno pokušavala da se približi svojim protivnicima (Donald Tramp je to želeo da uradi sa Severnom Korejom, pa čak i sa Iranom). Osim toga, Vašington nije uspeo da odvrati svoje saveznike od saradnje sa rivalima.

Kac je napomenuo da povlačenje Oružanih snaga SAD iz Avganistana, kao i planirani izlazak iz Iraka krajem 2021. godine predstavljaju najnovije znake da se unipolarni svet predvođen Sjedinjenim Američkim Državama (ako je ikada i postojao) bliži kraju .

Među stručnjacima nema konsenzusa o tome kakav će svetski poredak biti u budućnosti, dodaje autor.

Neki smatraju da bi Kina mogla postati sledeća dominantna sila, drugi su uvereni da će svet ponovo postati bipolarni – sa centrima u Pekingu i Vašingtonu.

Međutim, u ovom sistemu mogla bi postojati i treća sila sposobna da balansira između Kine i Sjedinjenih Američkih Država – Rusija, zaključuje se u članku.

Sputnik

Check Also

Dogovor odobren: Izrael će moći da kupi, do 50 borbenih aviona F-15, od SAD!

Dva glavna protivnika prodaje oružja Izraelu — kongresmen Gregori Miks iz Komiteta za spoljne poslove …