Rusija dozvoljava plaćanje duga za gas, u stranim valutama!

Raniji predsednički dekret je obavezao „neprijateljske“ zemlje da plaćaju prirodni gas, u rubljama.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz, kojim se „neprijateljskim“ zapadnim zemljama, koje su uvele sankcije Rusiji dozvoljava da svoje dugove za isporuku prirodnog gasa plaćaju u stranim valutama umesto u rubljama.

Uredba je objavljena na zvaničnom portalu za pravne informacije Vlade.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novim dokumentom se menja predsednički dekret iz marta, koji je zahtevao da se sva plaćanja za ruski gas vrše u ruskoj valuti.

U to vreme, predsednik Putin je rekao da strane vlade koriste svoje valute „kao oružje“, što znači da Rusija ne bi trebalo da ih koristi u naseljima.

Martovski dekret je usledio ubrzo, nakon što su zapadne države uvele sankcije Rusiji, zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Ograničenja su skoro onemogućila Rusiju da obavlja transakcije u evrima i dolarima.

Novim dokumentom se predlaže prebacivanje sredstava namenjenih za izmirenje duga na namenski devizni račun ruskog dobavljača.

Nakon, što se uknjiže na račun, smatra se da je dug plaćen.

Nova uredba, međutim, predviđa da otplata duga za gas ne znači da će Rusija obnoviti isporuke, osim ako kupac ne pristane da buduće isporuke plaća u rubljama.

Reakcija na pretvaranje plaćanja gasa u rublje u početku je bila različita, a neki su tvrdili da se šema ne može smatrati legalnom, jer ne postoji odredba za promenu valute plaćanja, u ugovorima o gasu.

Nekoliko zemalja, uključujući Poljsku i Bugarsku, reklo je da neće pristati na tu šemu i prekinuto im je rusko snabdevanje.

Međutim, mnoge zapadne kompanije su na kraju prihvatile ruske uslove.

Na spisku zemalja, koje Rusija smatra „neprijateljskim“ nalazi se 27 država EU, SAD, UK, Kanada, Australija, Južna Koreja, Japan, Ukrajina i druge, koje čine oko 50 nacija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …