National Defence Magazine: Japan će se, još više približiti NATO-u!

Tokio se ubrzano naoružava i takođe traži bolju saradnju sa NATO blokom, piše National Defence Magazine u svom članku pod naslovom, Japan traži dublje odbrambene veze sa NATO-om.

U publikaciji se pominje da je Japan, već više od decenije uspostavio saradnju sa alijansom da bi sa Briselom počeo da razgovara o „zajedničkim bezbednosnim izazovima i unapređenju saradnje u oblasti odbrane“.

U junu, Zemlja izlazećeg sunca prvi put se pojavila na samitu bloka u Madridu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako se međunarodna zajednica nalazi na raskrsnici istorije, učešće azijsko-pacifičkih partnera NATO-a, uključujući Japan, na samitu pokazuje da je bezbednost i Evrope i Indo-Pacifika neodvojiva – citira objavljivanje reči premijera Fumija Kišide.

Resurs napominje da je premijer tada održao izuzetno oštar, antiruski govor.

Kao odgovor na trenutnu globalnu bezbednosnu situaciju, Japan razvija novu strategiju i politiku, koja će udvostručiti potrošnju na odbranu.

To će otvoriti vrata za dalju saradnju sa stranim saveznicima – naglasio je tada i Kišida.

Napominje se da ta azijska zemlja ponovo planira da u novoj finansijskoj godini usvoji rekordan vojni budžet.

Međutim, mnoge tehnologije, na koje Tokio očekuje da će potrošiti novac razvija nekoliko zemalja u okviru NATO-a, odjednom, što Japance očigledno zanima.

Konkretno, govorimo o sistemima PVO, bespilotnim vozilima itd.

Osim toga, označavanje kosmosa i sajber prostora, kao mogućih teatra sukoba stvara nove mogućnosti saradnje između Japana i članica NATO-a, koja više nije ograničena geografskom distancom, rekao je Jun Nagašima, profesor na Japanskoj akademiji nacionalne odbrane i bivši oficir za samoodbranu, zadužen za veze sa NATO-om i Evropskom unijom.

Zauzvrat, Severnoatlantska alijansa je takođe istakla potrebu saradnje sa zemljama regiona.

Na samitu Alijanse 2021. njene članice su se „složile da intenziviraju politički dijalog i saradnju između vojnog bloka i partnera, uključujući Japan, Australiju, Južnu Koreju i Novi Zeland“.

U međuvremenu, vojno partnerstvo između Japana i pojedinačnih članica NATO-a, poput Sjedinjenih Država i Britanije takođe može poslužiti, kao osnova za bližu saradnju sa alijansom uopšte, tvrdi se.

Na primer, Vašington i Tokio su već bliski vojni saveznici i u prošlosti su zajednički razvijali i proizvodili neko oružje, kao što je presretač raketa SM-3 Block IIA kompanija Raitheon i Mitsubishi Heavi Industries.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

MO: Rusija zaustavila pokušaje terorističkih napada, u 3 regiona!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe zaustavile pokušaje terorističkih napada Oružanih snaga …