Vučić o državi koja je priznala nezavisno Kosovo: “Bugari su nam braća”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da su Srbija i Bugarska dve prijateljske zemlje, koje rade zajedno na dva velika projekta – autoputu i gasovodu, koji su, ističe, od suštinskog značaja za obe zemlje.

„Obišli smo dva važna projketa, zajednička, završetak autoputa između granice dve zemlje i Sofije, i onda bismo imali sve vreme autoput Beograd-Sofija, za 3 sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima, nakon što je sa Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda „Balkanski tok“, u mestu Krušumski vodopadi.

Predsednik Srbije je dodao da je izgradnja „Balkanskog toka“ od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske.

„Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima“, konstatovao je Vučić.

Vučić je rekao da je obišao radove na izgradnji tog autoputa kod Slivnice i Dragomana i lično se uverio koliko se uspešno odvijaju radovi i čestitao Bugarima.

On kaže da je zatim sa Borisovim otišao u severni deo centralne Bugarske, gde su obišli radove na izgradnji Balknaskog toka, koji je od suštinskog značaja za budućnost Bugarske i Srbije.

„Nisam siguran da ljudi u obe zemlje razumeju sada značaj te investicije. Izgradnja ovog gasovoda će za obe zemllje značiti rast ekonomije i indsutrijske proizvodnje, kao i obezbeđivanje gasa za domaćinstva na dugi period, koji je jedan od najvažnijih energenata“, naveo je Vučić.

„Video sam kakvom brzinom se radi i koliko kvalitetno to rade Bugari i nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu završiiti povezivanje bugarskog gasovoda sa srpskim gasovodom na teritoriji Zaječara“, kazao je Vučić i dodao da će Srbija uskoro izgraditi i gasni interkonektor od Niša ka Bugarskoj, uz finansijsku podršku EU.

Vučić je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na evropskom putu, što, kako je rekao, nije uvek lako, i dodao da je Bojko nosilac najvišeg ordena Republike Srbije i da ima obavezu da pomaže Srbiji.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

Predsednik je naglasio da niko u Srbiji neće reći nijednu ružnu reč za Bugare i Bugarsku i da Srbi doživljavaju Bugare kao bratski narod i Bugarsku kao prijateljsku državu.

Vučić je dodao da lupom da tražite nekog u Srbiji ko će reći nešto loše za Bugarsku, nećete moći da nađete.

„Sve ovo što je organizovao Borisov dovoljno govori o toj bliskosti“, dodao je Vučić.

Govoreći o trgovinskoj razmeni, Vučić je rekao da očekuje još veću trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila 1,4 milijardi evra.

„Trgovinska razmena u budućnosti biće veća, mora da bude veća. Bilo je rasta u prva tri meseca ove godine, ali je april bio užasan zbog korone, bio je nepostojeći mesec“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On ističe da dve zemlje već idu u susret tome da povećaju trgovinsku razmenu, što je pokazala obostrana odluka Srbije i Bugarske da od danas budu otvorene granice bez testa na korona virus i karantina.

Borisov: Transport gasa Srbiji biće FER i transparentan
Transport gasa Srbiji biće fer i transparentan, poručio je premijer Bugarske Bojko Borisov, nakon obilaska radova na izgradnji Balkanskog toka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je uveren da će taj projekat biti realizovan, pošto obezbeđuje diversifikovan transport gasa za ceo region i dodao da će Bugarska „transparentno, fer i pošteno, pred očima Evropske komisije, tranzitirati gas i za Srbiju“.

Na pitanje bugarskih medija kolika je šansa da se taj projekat sprovede, pošto u Stejt dipartmentu kažu da je opasan transfer ruskog gasa, Borisov je kazao da je o Balkanskom toku lično razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i najvišim zvaničnicima SAD.

„Celi projekat ne nosi uzalud ime Balkanski tok, pošto počinje od Bugarske i nastavlja se do Srbije. Nije slučajno da taj gasni hab zovemo Balkanskim tokom. EK je, takođe, predvidela taj projekat i uložila u njega“, kazao je Borisov.

On je naveo da je bugarska vlada dobila još šest miliona evra za izgradnju gasnog interkonektora do Srbije, preko kojeg može da se tranzitira ne samo ruski gas, već i azerbejdžanski.

To je za ceo region od velike koristi, istakao je Borisov.

„Bugarska je vodila pregovore sa Gaspromom i cena tog ruskog gasa je opala za 42 odsto, tako da već imamo konkurentnu cenu. Takođe, transparentno, fer i pošteno ćemo pred očima EK tranzitirati gas i za Srbiju. Mi se ni od koga ne sakrivamo, pošto smo to i u Beloj kući izjavili, a uložili smo pola milijarde evra u gasni interkonektor sa Grčkom, kako bi i ta diverzifikazija bila garantovana“, naveo je Borisov.

Od danas otvorena granica između Srbije i Bugarske
Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je od danas, 1. juna, otvorena granica između Srbije i Bugarske, i da građani obe zemlje nemaju obavezu karantina.

„Slobodan je ulaz u Srbiju i u Bugarsku. Ko iz Srbije želi da poseti Bugarsku, može slobodne, ovde smo dobrodošli, kao što i ja pozivam Bugare u Srbiju, gde su oni dobrodošli“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić: Bojko odlično vozi džip

Predsednik Vučić je napisao na svom Instagram profilu da ta poseta i obilazak projekata dve zemlje od zajedničkog značaja, sa bugarskim premijerom, govore o bliskosti dve zemlje.

„Srbija voli Bugarsku i današnja poseta i ovaj obilazak koji je Bojko Borisov organizovao dovoljno govore o našoj bliskosti“, naveo je Vučić i dodao:

„I Bojko odlično vozi ovaj džip“, uz fotografije iz automobila, s obzirom da ga je Borisov lično danas vozio trasom budućeg gasovoda „Balkanski tok“.

Tokom konferencije za novinare desila se i šala bugarskog premijera oko visine mikrofona aludirajući na visinu predsednika Srbije.

(Tanjug)

Check Also

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk: Nije dobro!

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk je rekao da je protiv američkih carina, na kineska električna vozila …