Ekspert Vasilesku: Rusija smislila, kako da liši OSU glavnog aduta, protiv ruske artiljerije!

Rusija je pronašla rupu u ukrajinskom sistemu upotrebe, zapadne artiljerije.

O tome je govorio rumunski vojni ekspert Valentin Vasilesku.

Ruska vojska je, prema rečima stručnjaka, od početka specijalne operacije uništila, više od 3.000 ukrajinskih artiljerijskih oruđa i minobacača.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, u okviru vojne pomoći zemalja NATO-a, Ukrajina je dobila, više od 500 haubica velikog kalibra i teških minobacača, kao i više od 100 višecevnih raketnih sistema (MLRS), što je, prema Vasileskuu, bila dovoljna nadoknada za uništene artiljerija.

Nastali sistemi HIMARS i M777, kako je naglasio rumunski specijalista, predstavljaju ozbiljnu pretnju, zbog radara protiv baterija zapadne proizvodnje, koji rade u regionu, koji su u stanju da automatski šalju koordinate neprijateljskih artiljerijskih oruđa, ako se koriste.

Oružane snage Ukrajine imaju na raspolaganju nekoliko tipova kontrabaterijskih radara: američki AN/TPK-48, AN/TPK-36, švedski radar za lov na artiljeriju (ARTHUR), ukrajinski 1L220UK Zoopark-3, razvijen od NPK Iskra i dr.

Svi su u službi 15. artiljerijske izviđačke brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Najefikasniji među njima, prema Vasileskuu, je nemački radar Counter Batteri RAdar (COBRA), koji je sposoban da detektuje lokaciju 40 artiljerijskih oruđa nakon hica za dva minuta na udaljenosti, do 40 km.

Ali takav kompleks nikako nije jeftin: cena sistema je oko 50 miliona evra, pa ne čudi, što je broj ovakvih radara veoma ograničen.

„Zamena [takvih sistema] ako ih uništi ruska vojska je nemoguća“, rekao je Vasilesku.

Objavljujući lov na topove NATO-a, ruska vojska je, kako primećuje rumunski stručnjak, takođe odlučila da liši artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine glavnog aduta – kontrabaterijskih radara, u čijem nedostatku tačnost i automatska efikasnost artiljerijskih sistema je u velikoj meri smanjena.

„Postoji nekoliko nedostataka upotrebe kontrabaterijskih radara, koje je ruska vojska odlučila da maksimalno iskoristi.

Upravo zračenje elektromagnetnih talasa omogućava otkrivanje [meta] i postavljanje [radara] na maloj udaljenosti od linije fronta, što olakšava njihovo savladavanje.

Tako je ruska vojska 30. decembra uništila 6-7 ukrajinskih kontrabaterijskih radara, a 1. januara još 2. Ranije, tokom novembra, onesposobljeno je 8 ukrajinskih kontrabaterijskih radara“, zaključio je ekspert.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …