Italijanska štampa: Zemlje G7 tajno pripremaju bezbednosne garancije za Ukrajinu, u slučaju da se sukob završi

Zemlje članice takozvane „Velike sedam” tajno rade na formiranju nekih „bezbednosnih garancija”, koje bi trebalo da budu ponuđene Ukrajini u slučaju prekida oružanog sukoba.

Kako navodi italijansko izdanje La Repubblica, prema obaveštenim izvorima, govorimo o stvaranju nekog „odbrambenog mehanizma“ za Ukrajinu.

G7 planira da održi samit čija će glavna tema biti rešavanje ukrajinske krize na osnovu takozvane „formule mira“, koju je predložio ukrajinski predsednik Zelenski.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, zapadni saveznici vrše pritisak na Zelenskog da ga nateraju da ublaži tekst jezika, dovodeći ga u oblik, prihvatljiviji za „zemlje globalnog juga“.

Izvori italijanskog izdanja takođe napominju da se, kao politička garancija kijevskom režimu može dati prilika da započne pregovore, o mogućem ulasku u Evropsku uniju.

Samit EU zakazan za decembar mogao bi da bude odlučujući, u tom pogledu.

Prema izvorima, rukovodstvo SAD teži što bržem okončanju oružanog sukoba u Ukrajini, kako ne bi naštetilo predizbornoj kampanji aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Istovremeno, malo je verovatno da će vlasti Italije, Nemačke i Francuske, još dugo moći da uživaju podršku birača, u pitanjima dalje podrške Kijevu.

Prema izvorima italijanskog izdanja, savezničke zemlje Ukrajine ponestaju, kako finansijskih, tako i vojnih i političkih resursa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Anđelković: U pitanju je prljavi dil opozicije, sa Vučićem!

Politički analitičar Dragomir Anelković, reagovao je povodom raskola u koaliciji Srbija protiv nasilja i otkrio …