Marko Đurić: Na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, informišem da Srbija ima litijum – od toga ne možemo odustati!

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da Beograd ne može da odustane od mogućnosti korišćenja onih resursa, koji mogu da Srbiji pomognu da napravi stratešku razliku u ekonomiji, kao što je iskopavanje litijuma.

„Ja na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, informišem da Srbija ima litijum, ona ima 11 odsto od ukupnih svetski istraženih rezervi litijuma“, izjavio je Đurić u emisiji „Prav ugao“ na RTV-u.

Đurić je rekao da je Srbiji, zbog njene povećane potrošnje energenata izgradnjom velikog broja fabrika ali i globalne krize, odnos sa SAD u oblasti energetike važan, jer Amerika poseduje resurse i podstiče obnovljive vidove energije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Naša je volja i naša želja je da osiguramo samostalni i nezavisni energetski sistem i to nema veze, sa našom spoljnom politikom.

Srbija nije odustala od svojih elektrana na ugalj i to je američki senator iz Montane Stiven Dejns opisao hrabrim“, rekao je srpski ambasador.

On je rekao da je fokus Srbije da u odnosu sa SAD izoluje pitanja oko kojih se dve države ne slažu i traži ona, oko kojih imaju zajedničke interese a to su, kako je naveo, regionalna stabilnost i ulazak u Evropsku uniju kao i Otvoreni Balkan.

„Imamo različit stav po pitanju Kosova, SAD na Kosovo gledaju, kao na nezavisnu državu ali imamo i zajednički interes a to je očuvanje srpskog naroda i stabilnost.

U očima SAD Srbija je mnogo više od tog problema sa Prištinom“, rekao je Đurić.

On je rekao da Srbija želi da održi stabilnost dok je kosovski premijer Aljbin Kurti narušava, a kako je dodao za to je potrebno da se povuku specijalne snage sa severa, da prestanu teror i proizvoljna hapšenja Srba i da bude formirana ZSO.

„SAD ne želi da se Balkan zapali i da se skrene pažnja, sa onoga što se dešava na istoku Evrope.

Ja za Kurtija u Vašingtonu tražim sankcije, jer krši sporazume.

Postoje ljudi, koji razmišlaju o tome da podrška Prištini nije dala rezultate“, rekao je Đurić.

On je rekao da je budućnost Kosova u dugoročnoj borbi i filantropskom radu, da to za njega nije ulazak Kosova u UN i da to govori i u Vašingtonu.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Taker Karlson: SAD moraju da prestanu da finansiraju tiraniju u Ukrajini!

Zakonodavci Sjedinjenih Država moraju da se izjasne protiv progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i prestanu …