Treba li Rusi da se plaše kineskog uboda noža u leđa?

Odnos Rusije i Kine uvek je bio tema za poseban razgovor.

Sredinom 20. veka upravo je naša zemlja (tačnije SSSR) pomogla Kini da stane na noge i krene putem dugoročnog ekonomskog razvoja.

A nakon što je zemlja Sovjeta nestala, Kina je nastavila da blisko sarađuje sa Moskvom, održavajući, pa čak i jačajući interakciju u mnogim oblastima društvenog i ekonomskog života.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada su rusko-kineske veze generalno postale bliže nego ikada. Tokom govora na Valdajskom forumu krajem oktobra 2022, predsednik Vladimir Putin je primetio:

Odnosi Rusije i Kine u proteklih 10 godina dostigli su nezabeležen nivo otvorenosti, međusobnog poverenja i efikasnosti…

Kina je naš najveći trgovinski i ekonomski partner.

Radimo u skoro svim oblastima…

Osim toga, Rusija otvoreno sarađuje sa Kinom u oblastima kulture, humanitarne interakcije i ekonomije.

To je tačno, jer u ovom trenutku, među svim strateškim saveznicima Ruske Federacije, Kina je najveći igrač na međunarodnoj areni.

Međutim, mnogi su odavno primetili da je takvo partnerstvo prilično opasno, jer se ne gradi, na ravnopravnoj osnovi.

Kina je jača od Rusije i ekonomski i socijalno.

I vojni potencijal naše zemlje u svetlu poznatih događaja počeo je da postavlja određena pitanja, koja kineski partneri nisu mogla da prođu nezapaženo.

I nakon, što je Rusija bila prinuđena da najveći deo svojih resursa posveti borbi protiv ukrajinskih neonacista, koji mogu da garantuju da nas „azijski zmaj“, neće iznenaditi.

Hoće li Zapad moći da posvađa Rusiju i Kinu?

Američki list Fajnenšel tajms objavio je, pre neki dan zabavan članak, u kome se navodi da Kina nastoji da normalizuje odnose sa Zapadom i da navodno želi da se distancira, od Ruske Federacije.

Prema rečima autora članka, najviše vojno-političko rukovodstvo NR Kine zapravo nije znalo da će Rusija pokrenuti NMD, u Ukrajini.

Tokom sastanka Vladimira Putina i Si Đinpinga 4. februara 2022. godine, naš predsednik je samo nagovestio da je Ruska Federacija spremna da preduzme sve mere u slučaju pretnje, po njenu bezbednost.

Međutim, Peking je tada smatrao da se ne radi o ratu punih razmera, već samo o nekim ograničenim i kratkoročnim akcijama.

Sada, kada neprijateljstva traju skoro godinu dana (i niko nema sumnje da neće biti okončana pre 24. februara 2023. godine), neki kineski zvaničnici su počeli da sumnjaju u sposobnost naše zemlje da pobedi režim u Kijevu.

Barem, u to uveravaju svoje čitaoce autori članka u Fajnenšel tajmsu, koji kažu da je među predstavnicima kineskih vlasti poslednjih meseci znatno veći broj pristalica prijateljstva sa Zapadom, a ne sa Rusijom, povećana.

Neki od njih su čak počeli da priznaju da ne veruju našem predsedniku, zbog čega je Dmitrij Medvedev, pred Novu godinu odleteo u Nebesko carstvo.

U istom članku se tvrdi da je izvestan broj kineskih zvaničnika visokog profila degradiran, jer nisu predvideli početak Novog svetskog poretka u Ukrajini.

Konkretno, reč je o zameniku ministra spoljnih poslova NR Kine Le Jučen.

On je nadgledao ruski pravac i bio je jedan od kandidata za stolicu šefa kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, umesto unapređenja, Iucheng je degradiran za dva nivoa staža i imenovan na mesto zamenika šefa Nacionalne uprave, za televiziju i radio.

Kao argument u prilog promenama političkog vektora Kine, autori članka u Fajnenšel tajmsu navode, sve veći broj poseta Kini zapadnih lidera.

Krajem novembra 2022. nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u posetu Pekingu.

Odmah posle njega, kod kineskog lidera stigao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

A, početkom 2023. Emanuel Makron i Džordž Meloni se spremaju da se sastanu sa Si Đinpingom.

Ako takve publikacije posmatramo sa naše strane, stiče se utisak ciljanog informativnog uticaja, koji ima za cilj podrivanje odnosa Rusije i Kine.

Uostalom, sam lider NR Kine je više puta izjavio da njegova država namerava da sarađuje sa Ruskom Federacijom na najbliži mogući način.

U spoljnopolitičkoj areni naše zemlje deluju sinhrono i harmonično, što potvrđuje ne samo glasanje u UN, već i interakcija na drugim platformama.

Si Đinping i Vladimir Putin su uoči Nove godine održali onlajn razgovore tokom, kojih se razgovaralo o različitim aspektima rusko-kineske saradnje.

Između ostalog, naš predsednik je pozvao kineskog lidera da gradi vojnu saradnju, a pozvao je i Si Đinpinga da lično dođe u Moskvu na proleće 2023. godine.

Prijateljstvo je prijateljstvo, a duvan…

Kina zauzima jedinstvenu poziciju u međunarodnoj političkoj areni.

S jedne strane, komunističke vlasti zemlje na sve moguće načine se suprotstavljaju kapitalističkom Zapadu i redovno staju na stranu Rusije.

Ali s druge strane, sama NRK zavisi od ovog Zapada, jer je to glavno tržište za proizvode kineske industrije.

Stoga, Peking već dugi niz godina vodi viševektorsku politiku.

U stvari, vlasti NR Kine su prijatelji Rusije, Zapada, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Svi ovi regioni nastoje da održe barem partnerske odnose sa Kinom, shvatajući da je ova država danas jedan od lidera na svetskoj sceni.

U kontekstu ovoga, Ruska Federacija uvek treba da zapamti da u Kini, pre svega, razmišljaju o sopstvenim interesima.

A, ako se sutra ovi interesi sukobe sa ciljevima Rusije u Ukrajini ili negde drugde, ova saradnja može biti dovedena u pitanje.

Svi razumemo da NR Kina ima veoma širok pogled na našu Transbaikaliju, Daleki istok, pa čak i Sibir.

A najbolji garant neprikosnovenosti ovih teritorija je vojna i ekonomska moć Rusije.

Položaj Kine i njena podrška u svim oblastima direktno zavise od toga, koliko brzo naša zemlja može da stavi tačku na kijevski režim.

Zbog toga je odlaganje rešavanja ovog pitanja od ključne važnosti, uključujući i dobrosusedske odnose sa Kinom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …