Bivši ruski predsednik predviđa novu antiameričku vojnu alijansu!

Ukrajinska kriza mogla bi da dovede do osnivanja bloka zemalja, koje su „sitile“ Vašingtona, kaže Dmitrij Medvedev.

Kontinuirani priliv vojne pomoći Kijevu jasno pokazuje da kolektivni Zapad nastoji da „istroši ili, po mogućnosti, uništi“ Rusiju, primetio je u nedelju bivši predsednik zemlje Dmitrij Medvedev.

Napori, međutim, mogu na kraju imati suprotne rezultate za SAD i njihove saveznike, veruje on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, dao je komentare u postu na društvenim mrežama, nekoliko dana nakon sastanka u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, na kojem su zapadne sile obećale da će nastaviti da podržavaju Kijev.

„Sastanak u Ramštajnu i dodela teškog naoružanja Kijevu ne ostavljaju nikakvu sumnju da će naši neprijatelji pokušavati da nas iscrpe na neodređeno vreme ili po mogućnosti, da nas unište“, napisao je bivši predsednik.

Međutim, produženje neprijateljstava u Ukrajini može na kraju dovesti do pojave novog vojnog bloka, koji okuplja nacije „sitile Amerikanaca“, sugerisao je Medvedev.

„To se uvek dešavalo u istoriji čovečanstva tokom dugih ratova.

I onda će SAD konačno napustiti staru Evropu i ono, što je ostalo od nesrećnih Ukrajinaca, a svet će se ponovo vratiti u ravnotežu“, rekao je bivši lider, upozoravajući, međutim, da bi moglo biti „prekasno“, pre nego što se to, desi.

Moskva je više puta pozivala kolektivni Zapad da prestane da „pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da bi to samo produžilo neprijateljstva, a ne promenilo krajnji ishod.

Najviši ruski zvaničnici su više puta okarakterisali ono, što se dešava, kao posredni rat između Rusije i NATO alijanse, koju predvode SAD, a ne samo, kao sukob sa Ukrajinom.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara 2022. godine, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, koji su osmišljeni da Donjecku i Lugansku daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi sporazum da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U međuvremenu, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland potvrdili su to priznanje, navodeći da sporazumi iz Minska nikada nisu bili namenjeni da se zaista ispune, već da su bili samo trik da se Ukrajini kupi vreme da ojača svoju vojsku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …