Putin obavestio svetsku javnost: Zaustavićemo globalističku pohlepu svugde i na svakom mestu!

Ruski predsednik je rekao da se njegova zemlja protivi nastanku unipolarnog sveta, koji se vrti oko interesa Vašingtona.

Moskva nastoji da stvori multipolarni svet, a ne onaj, koji je usredsređen na SAD, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

U intervjuu za televiziju Rossiia-1 u nedelju, on je tvrdio da Vašington pokušava da oblikuje svet, isključivo tako da odgovara sopstvenoj agendi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin je sugerisao da su američke „satelitske države“, takođe dobro svesne ovih „egoističnih“ namera.

Međutim, za sada su odlučili da zažmure na ovo, iz „različitih razloga povezanih, pre svega sa ogromnom zavisnošću u ekonomskoj sferi i odbrani“, rekao je ruski lider.

Neki od saveznika Vašingtona takođe vide konfrontaciju sa Rusijom, kao razlog za ujedinjenje, koji pomračuje sve razlike između njih i SAD, dodao je on.

Kao primer, Putin je naveo napore američke vlade da privuče evropska preduzeća na američko tlo, kao i sporazum o podmornici prošlog leta, zbog kojeg je Kanbera naglo napustila ugovor sa francuskim proizvođačem u korist američkog konkurenta.

Taj incident je bio ponižavajući za Pariz, rekao je predsednik.

Putin je istakao da Moskva „ne može i neće ovako da se ponaša“.

Na kraju, takav stav – borba za multipolarni svet, za poštovanje svakoga i svakoga u međunarodnoj areni, za vođenje računa o svačijim interesima – ne sumnjam ni najmanje, će prevladati.

Putin je takođe tvrdio da će zapadne elite biti zadovoljne i spremne da nas „prime u takozvanu porodicu civilizovanih nacija“, samo ako se Rusija raspadne na nekoliko nezavisnih država.

U takvom scenariju, rekao je on, Zapad bi „stavio [nastale zemlje] pod svoju kontrolu“.

On je dodao da bi raspad Rusije u takvim okolnostima doveo u pitanje postojanje ruskog naroda u sadašnjem obliku.

Komentarišući svoju odluku ranije ove nedelje da suspenduje učešće Rusije u Novom START ugovoru – poslednjem preostalom nuklearnom sporazumu između Moskve i Vašingtona – Putin je tvrdio da je taj potez neophodan da bi se očuvala bezbednost Rusije, kao i njena „strateška stabilnost“.

Prema rečima ruskog predsednika, on se za ovakav način delovanja opredelio u svetlu agresivnijeg NATO-a, koji je „kao glavni cilj najavio” strateški poraz Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …