Moskva izdala upozorenje Izraelu!

Premijer Netanjahu je rekao za CNN da “razgleda” slanje Gvozdene kupole u ​​Kijev, što je izazvalo reakciju Moskve.

Svako, ko čak i spekuliše o slanju oružja u Ukrajinu eskalira sukob, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u odgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

U intervjuu za Si-En-En u utorak, Netanjahu je rekao da ne isključuje mogućnost slanja odbrambenih raketnih sistema „Gvozdena kupola“ u Kijev – nešto što je njegov prethodnik potpuno odbacio.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sve zemlje, koje isporučuju oružje [Ukrajini] treba da shvate da ćemo ovo [oružje] smatrati legitimnim ciljevima za ruske oružane snage“, rekla je Zaharova novinarima u Moskvi.

„Svaki pokušaji – sprovedeni ili čak nerealizovani ali najavljeni, za nabavku dodatnog, novog ili nekog drugog naoružanja – doveli su i dovešće do eskalacije ove krize. I svi treba da budu svesni toga“, dodala je ona.

Zaharova je odgovorila na tvrdnje više medija da Netanjahu „sigurno razmatra“ mogućnost slanja sistema Gvozdene kupole, u ​​Ukrajinu.

Međutim, citat se ne pojavljuje u CNN-ovom zapisu o intervjuu, niti u dva video segmenta objavljena na mreži.

Netanjahu, koji se nedavno vratio, kao premijer nakon 18 meseci, bez vlasti, dao je intervju Džejku Taperu, iz CNN-a.

Mreža ga je citirala o mogućnosti posredovanja u sukobu između Moskve i Kijeva, kao i tajnoviti odgovor o nedavnom napadu dronom na iransku vojnu industriju.

„Nikad ne govorim o konkretnim operacijama… i svaki put kada se dogodi neka eksplozija na Bliskom istoku, Izrael se okrivi ili mu se da odgovornost – ponekad jesmo, ponekad nismo“, rekao je Netanjahu, Taperu.

Teheran je nezvanično okrivio Tel Aviv – i Kijev – za napad na Isfahan tokom vikenda.

Dok je najviši pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pozdravljao napad, ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu tvrdilo je da nije znalo za njega.

Gvozdena kupola je sistem kratkog dometa, koji je Izrael koristio protiv raketa, koje su lansirali Hezbolah i Hamas.

Prethodna vlada je prošlog oktobra odbila zahtev Ukrajine da ih pošalje.

Ministar odbrane Beni Ganc objasnio je u novembru da Izrael nema „dovoljno veliku proizvodnu bazu“ da zadovolji potrebe Ukrajine, dok je viši vojni savetnik rekao da ta zemlja ne želi da se suprotstavi Rusiji, koja ima veliko vojno prisustvo u susednoj Siriji.

Izraelska hipotetička promena naravno može imati neke veze sa SAD, koje finansiraju Gvozdenu kupolu u iznosu od milijardu dolara godišnje.

Vašington je nedavno najavio da će izvršiti prepad na zalihe artiljerijske municije namenjene Izraelu, kako bi umesto toga snabdevao Ukrajinu, za šta je Netanjahu rekao za CNN da je sasvim u redu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bela kuća o Putinu, nakon njegove izborne pobede…

SAD će raditi na osnovu toga da je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije. Ovo je …