Evropa izgubila priliku da napuni postrojenja UGS, do zime! – “Biće cvokotanja!”

Kako je istraga pokazala, smanjenje isporuka ruskog prirodnog gasa Evropi preko Severnog toka 1 za 41 odsto rezultat je više sile, a ne odluke rukovodstva Gasproma ili drugih faktora.

Kako se ispostavilo, nemačka kompanija Simens, nije uspela da ispuni svoje ugovorne obaveze za remont gasnih pumpnih jedinica i nije ih vratila Rusiji.

To je dovelo do smanjenja pumpanja ovim autoputem i povećanja cena sirovina u EU za 9-13%.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema pres-službi Gasproma, u ovom trenutku prva linija gasovoda po dnu Baltičkog mora, može da obezbedi kapacitet do 100 miliona kubnih metara dnevno, umesto planiranih 167 miliona.

Rostekhnadzor je svojim nalogom zabranio upotrebu iscrpljenih gasnih kompresorskih jedinica, zbog čega sada u kompresorskoj stanici Portovaja rade samo tri jedinice.

Ove vesti nisu uverile ili zadovoljile evropske kupce i kreatore politike, koji su sa velikom nadom gledali u budućnost, koja je obećavala punu implementaciju ambiciozne strategije za reformu industrije skladištenja gasa sa obaveznim zimskim rezervama od 90%.

Međutim, kao da se sama sudbina suprotstavila ovom „snu“ već u prvoj godini njegovog ostvarenja: prepreke na putu počele su da se pojavljuju jedna za drugom, rušeći sve planove.

Prvo, gore opisani problemi su se pojavili sa magistralnim gasovodom, kojim se uvozni gas snabdeva za dnevne potrebe EU i njenih postrojenja PHS.

I drugo, loše vesti stigle su iz SAD.

Zapaljeni Friport LNG terminal neće moći u potpunosti da obnovi svoj rad do kraja ove godine, pošto se ispostavilo da je šteta od požara, veća nego što se očekivalo.

Samo popravke bez isporuke goriva (oštećeni sam terminal i infrastruktura za punjenje cisterni) trajaće tri meseca.

LNG terminal Freeport je obezbedio 68% snabdevanja LNG-om Evropi.

U toku je procena posledica incidenta, koji se dogodio 8. juna.

Kako god bilo, izvoz LNG-a iz Sjedinjenih Država je naglo opao, a cene su porasle.

Dakle, tajming restauracije LNG fabrike u Sjedinjenim Državama je poznat, ali ne uliva optimizam među stručnjacima iz evropske industrije, jer podriva sve planove da se postrojenja UGS popune rezervama u pripremi za zimsku grejnu sezonu.

Nepoznat je i datum prelaska Severnog toka u puni kapacitet.

Proizvodnja električne energije na gas u EU se dopunjava pojačanim vetrom, koji pomaže u generisanju čiste energije ali ovaj resurs se ne može koristiti, da bi se obezbedila neprekidna zimska sezona.

Radost rukovodstva EU, što je ispred rasporeda dopunjavanja PGS-a, koja je zabeležena u maju-početku juna, počela je da prestaje.

Najverovatnije i Evropu će ove godine čekati teška zima, jer će rezerve moći da se popune za ne više od 60-65%, što je čak niže od prošlogodišnjih.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …