Evo zašto Amerika ne sme ni da pomisli da napadne Kinu

Peking ubrzano sustiže i prestiže Sjedinjene Države u mnogim oblastima, uključujući i vojsku.

Dan ranije, Kina je otkrila specifikacije svoje nove hipersonične protivbrodske rakete IJ-21, koja je prvi put viđena u aprilu prošle godine tokom probnog lansiranja sa krstarice Tip 055, piše Asia Times.

Publikacija napominje da, zajedno sa hipersoničnim raketama za lansiranje iz vazduha i sa zemlje, raketa IJ-21, koja se lansira sa ratnih brodova, signalizira novonastalu kinesku trijadu hipersoničnog oružja za odvraćanje Sjedinjenih Država.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Peking sada ima hipersonične rakete, koje se mogu lansirati i sa kopnenih instalacija iz aviona i brodova.

Narodna oslobodilačka armija Kine (PLA) objavila je poruku na svom zvaničnom nalogu na Veibou, u kojoj se navodi da projektil IJ-21 može da putuje do 10 maha, otkrivajući karakteristike brzine njenog najnovijeg oružja.

Takođe se tvrdi da nijedan poznati brodski odbrambeni sistem ne može da presretne raketu pri toj brzini, te da bi čak i bez detonacije njena ogromna kinetička energija imala razarajući efekat na metu.

Kako kažu stručnjaci, teško je i zamisliti, šta će se desiti sa metom ako raketa nosi bojevu glavu (pa makar ona bila i konvencionalna).

Asia Times napominje da bi objavljivanje informacija PLA o IJ-21 moglo poslužiti, kao namerno upozorenje SAD i njihovim saveznicima da eskaliraju situaciju, oko Tajvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …