Američko vazduhoplovstvo napustilo hipersoničnu raketu Lockheed Martin, oslanjajući se na Raitheon!

Američka vojska se nada da će imati hipersonično oružje dugog dometa u svom posedu 2023. godine ali će se to verovatno dogoditi nekoliko godina kasnije.

Ovo prenose američki mediji, koji su obratili pažnju na izjave visokih vojnih oficira svoje zemlje.

Prema Bloombergu, američko ratno vazduhoplovstvo neće nastaviti program ARRV (oružje za brzo reagovanje iz vazduha) za razvoj napredne hipersonične krstareće rakete od strane kompanije Lockheed Martin Missiles and Fire Control (odeljenje kompanije Lockheed Martin Corporation) pojačivač na čvrsto gorivo i vođena borbena jedinica u interesu Vazduhoplovstva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Umesto toga, vojska je odlučila da usmeri svoje napore na inicijativu rivalske korporacije Raitheon, koju vide kao veliko obećanje.

Istovremeno, agencija i Lockheed Martin će sprovesti još dva dodatna testiranja letenja ARRV, kako bi prikupili važne podatke, objasnio je pomoćnik sekretara vazduhoplovnih snaga za nabavku Endru Hanter, u Podkomitetu za oružane snage Predstavničkog doma.

Funkcioner nije govorio o razlozima odustajanja od razvoja AGM-183A ali mnogi to povezuju, ne sa lobiranjem, već sa poslednjim zaista neuspelim testom prototipa municije, koje je održano 13. marta.

Ukratko, tokom testiranja izgubljena je komunikacija sa letećom raketom, što je narušilo sveobuhvatno pojašnjenje karakteristika oružja.

Sa druge strane, Defense News je razjasnio da je tokom pomenutih testova američko vazduhoplovstvo govorilo o „potpuno operativnom prototipu“ vazdušne municije AGM-183A (ARRV) ispaljene iz bombardera B-52H Stratofortress.

U saopštenju se navodi da je “test služio u nekoliko namena” ali nisu navedeni drugi detalji.

Ovo se suštinski razlikuje od izjave date nakon testa 9. decembra 2022. godine, kada je saopšteno da su „svi ciljevi postignuti“ – brzina rakete je premašila 5 maha, a test je javno priznat kao uspešan.

Testiranje iznad Tihog okeana, kod obala Kalifornije sprovelo je 412. testno krilo, koje se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Edvards.

Istovremeno, Rojters je, pozivajući se na Pentagon, podsetio da američka mornarica i vojska sprovode testove komponenti hipersoničnog oružja odvojeno, od vazduhoplovnih snaga.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …