MSP Rusije poslao demarš: Amerikanci nezakonito proširili granicu, na Arktiku!

Rusija ne priznaje spoljne granice epikontinentalnog pojasa koje su Sjedinjene Države objavile u decembru 2023., na udaljenosti od 200 nautičkih milja od polaznih linija, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je Moskva izrazila demarš Vašingtonu, na bilateralnoj osnovi, u vezi sa planovima za ilegalno proširenje granica kontinentalnog pojasa…

Trenutno se u gradu Kingston (Jamajka) održava sednica Saveta Međunarodne uprave za morsko dno, koja je zamišljena da reguliše aktivnosti država u oblasti dubokog morskog dna.

Deluje u skladu sa Konvencijom UN, o pravu mora iz 1982. godine.

Tokom sednice, ruska delegacija je najavila nepriznavanje spoljnih granica epikontinentalnog pojasa koje su Sjedinjene Države jednostrano proglasile u decembru 2023. godine preko 200 nautičkih milja, od polaznih linija, od kojih se meri širina teritorijalnog mora u sedam regiona Svetskog okeana – ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Diplomate su istakle da Bela kuća nastoji da smanji površinu koja je u nadležnosti Saveta za morsko dno i pribavi dodatne površine polica za sopstvenu upotrebu, što iznosi oko milion kvadratnih kilometara.

Ruski resor je primetio da jednostrani koraci Sjedinjenih Država, nisu u skladu sa pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom.

Borba.Info

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …