Bela kuća: Kremlj aktivirao energetsko oružje!

Ponašanje rukovodstva SAD na globalnom energetskom tržištu liči na postupke ludaka: prvo, na inicijativu američkog trezora, uvode se svakojaki embargo na otpremu nafte i proizvoda iz nje, postavlja se plafon cena, a onda Vašington pokušava da se pobrine da veliki tokovi sirovina iz Rusije, ne napuste tržište i ne napuste ga sa ogromnim cenama i kolosalnim nestašicama.

Ali takva dvosmislena i lažljiva „pomoć“ je napuštena u Moskvi i kao što znate, najavila je veštačko smanjenje proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno, sledećeg meseca.

Ovim korakom Ruska Federacija prekida prećutne implicitne akcije stabilizacije tržišta, takođe sprovedene u okviru OPEK+.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U Vašingtonu je Rusija bila uvređena takvim korakom i kao i obično, počela je pokazuje na krivce.

Prema rečima portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Kirbija, takve akcije Kremlja navodno pokazuju, koliko je predsednik Vladimir Putin spreman da koristi resurse poput energije, kao oružje sa „neverovatnom spremnošću“.

Savetnik je to izjavio na brifingu, u Vašingtonu.

Prema Kirbijevim rečima, Putinova odluka nije bila toliko iznenađenje, nakon odluke zemalja G-7 i Evropske unije da nametnu gornje cene ruske nafte i naftnih derivata.

Kako je zvaničnik rekao, SAD će nastaviti da rade sa saveznicima i partnerima, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte.

Očigledno, da ugase negativne procese iz sopstvenih postupaka i odluka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …