Kina najavljuje posetu iranskog predsednika – Zapad dobio “velike oči”!

Ebrahim Raisi dolazi u Peking na poziv Si Đinpinga, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi ide u zvaničnu posetu Kini sledeće nedelje, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Raisijeva planirana poseta biće održana između 14. i 16. februara i na poziv kineskog lidera Si Đinpinga, objavilo je ministarstvo u saopštenju, u nedelju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Trodnevno putovanje će, između ostalog, uključivati razgovore Raisija i Sija, zajednički sastanak lidera sa iranskim i kineskim privrednicima i potpisivanje dokumenata o saradnji između delegacija dve zemlje, saopštila je iranska državna uprava, a prenela novinska agencija IRNA.

Takođe, izveštavajući o predstojećoj poseti, američki list Politiko rekao je da se „očekuje da će produbiti veze između dva politička i ekonomska partnera, koji se protive dominaciji Zapada u međunarodnim poslovima predvođenoj SAD“.

Si i Raisi su se poslednji put sastali tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) prošlog septembra u Samarkandu, u Uzbekistanu.

Tokom tih razgovora, kineski lider je insistirao da je konsolidacija njihovog strateškog partnerstva zajednički izbor i za Peking i za Teheran.

U decembru je kineski potpredsednik Hu Čunhua posetio Iran i sastao se sa Raisijem, pri čemu su obe strane izrazile želju za dalje jačanje bilateralnih odnosa.

Kina je najveći trgovinski partner Irana i glavni kupac njegove nafte usred američkih sankcija Teheranu.

Prema iranskim podacima, njegov izvoz u Kinu dostigao je 12,6 milijardi dolara u poslednjih deset meseci.

Zemlja je takođe kupila kinesku robu u vrednosti od 12,7 milijardi dolara u tom periodu.

Prošle godine Iran je formalno uključen u ŠOS kao stalni član, a takođe je podneo zahtev za pridruživanje BRIKS-u – dve međunarodne organizacije, u kojima Kina i Rusija igraju glavnu ulogu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …