Military Watch: Sa novim raketama koje lete 15 maha, moć ruske flote će se značajno povećati!

U bliskoj budućnosti ruska flota će dobiti novi protivraketni odbrambeni sistem morskog baziranja sa dometom od 400 km, koji će nemerljivo povećati snagu PVO, ne samo za brodove.

Ovo je izvestio Militari Vatch, pozivajući se na svoje izvore i analizirajući izglede za rusku mornaricu.

U publikaciji se napominje da su višenamenske fregate 1. ranga projekta 22350 sa URO daleke morske zone tipa Admiral Gorškov sada najspremnije borbene površinske jedinice ruske flote.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ove fregate će svakako dobiti pomenute rakete.

Istovremeno, u budućnosti se očekuje integrisanje protivvazdušnih raketnih sistema Poliment-Redut sa vertikalnim lanserima postavljenim na fregate, u veće brodove sa velikim brojem raketa.

Rusi trenutno raspoređuju rakete zemlja-vazduh maksimalnog dometa od 150 km, što znači da će nove rakete dometa od 400 km omogućiti brodovima da kontrolišu sedam puta veća područja – piše u publikaciji.

Stručnjaci sugerišu da su nove rakete izvedene iz rakete 40N6, koja je razvijena da poveća domet sistema PVO S-400 na kopnu ili blizu 9M82MD, razvijene za vojni sistem PVO S-300V4.

Oba SAM-a su projektovana tako da zbog svojih letnih i drugih karakteristika mogu da pogode, čak nisko leteće letelice, koje su bile iznad horizonta.

Štaviše, 40N6 je cenjen, ne samo zbog svog dometa, već i zbog svoje ekstremne brzine, koja prelazi 14 maha, što mu omogućava da pogodi većinu postojećih balističkih projektila u svetu.

Testovi su pokazali da čak i rakete, koje lete brzinom većom od 8 maha mogu biti pouzdano pogođene.

Integracija pomorske verzije sistema protivraketne odbrane omogućiće ruskim brodovima da potencijalno daju značajan doprinos strateškoj protivvazdušnoj/protivraketnoj odbrani, slično kao što su američki, japanski i južnokorejski razarači sa AEGIS-om, koristeći rakete SM-3 i SM-6, koji već dugo rade.

Za razliku od ova tri AEGIS operatera, Rusija je svoju protivvazdušnu/raketnu odbranu obično rasporedila sa kopnenih mobilnih lansera, a ne sa brodova.

Stoga bi integracija u brodove mogla da pruži nove opcije raspoređivanja, koje bi dopunile sisteme S-400 i S-500 raspoređene na kopnu.

Pomorska verzija S-400 i njena raketa razvijaju se više od 10 godina, a prvobitno je bilo planirano da ih prve dobiju teške nuklearne raketne krstarice tipa Kirov projekta 1144 Orlan.

Ali će ih primiti fregate tipa Admiral Gorškov, koje su već naoružane hipersoničnim raketama Cirkon, koje kombinuju visoku manevarsku sposobnost sa brzinom, od 9 maha i dometom od 1.000 km.

Kombinacija analoga rakete 40N6 sa raketom Tsikron obezbediće ruskim brodovima dodatne ofanzivne i odbrambene sposobnosti, koje vrlo malo klasa brodova u svetu može da izazove, rezimirali su mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …