Erdogan: Evropa je u panici!

Turski predsednik je bio kritičan prema tome, kako su se evropske zemlje nosile sa ukrajinskom izbegličkom krizom.

Članice EU i drugih evropskih zemalja su u stanju “panike”, zbog priliva izbeglica iz Ukrajine, izjavio je u nedelju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći pred pristalicama svoje stranke u gradu Kizilcahamam, Erdogan je rekao da, iako Turska „uspešno upravlja ilegalnom migracijom poreklom iz Sirije već 11 godina, vidimo paniku u Evropi, kao rezultat ukrajinsko-ruske krize“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šef turske države je potom izrazio nadu da će „svet izaći iz kritičnog perioda, kroz koji prolazi, što je pre moguće“.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, skoro 14 miliona Ukrajinaca je raseljeno, navodi se u izveštaju, koji je u petak objavio Amin Avad, pomoćnik generalnog sekretara i krizni koordinator Ujedinjenih nacija za Ukrajinu.

Veruje se da je šest miliona ovih ljudi pobeglo u susedne zemlje.

Zemlje članice EU poput Poljske, Rumunije i Mađarske bile su među top destinacijama, pored Rusije, za ukrajinske izbeglice.

Pored pitanja migracija koje je pokrenuo sukob u Ukrajini, Erdogan se dotakao i aplikacija Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, koje su podnete sredinom maja, pozivajući se na uočenu pretnju iz Rusije.

Turski predsednik je jasno stavio do znanja, da će Ankara nastaviti da blokira pridruživanje te dve zemlje vojnom bloku „sve dok se njena očekivanja ne ispune“.

Pošto je za prijem novih članica u alijansu potrebna jednoglasna saglasnost svih 30 članica NATO-a, prigovori Turske su praktično obustavili nadu dve nordijske zemlje, da će se uskoro pridružiti.

Ankara insistira da će deblokirati njihovo pristupanje samo ako prestanu da pružaju utočište ljudima povezanim sa militantnom grupom Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugim kurdskim organizacijama, koje Ankara smatra teroristima.

Još jedan veliki spor je odluka Stokholma i Helsinkija 2019. godine da zabrane prodaju oružja Turskoj nakon vojnog upada Ankare u severnu Siriju protiv kurdskih militanata.

Turska traži da se to ukine.

Tokom svog obraćanja u nedelju, Erdogan je takođe tvrdio da se „sistem, koji je Zapad izgradio da zaštiti sopstvenu bezbednost i blagostanje ruši“.

On je pozvao na veliku reformu Saveta bezbednosti UN, ističući da je „Zemlja veća od“ tih pet nacija.

Turski predsednik je takođe rekao da postoje naznake da će zapadne zemlje na kraju usvojiti sugestije, koje Ankara daje „godinama“ u tom pogledu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Više od 10.000 Ukrajinaca se predalo preko radio-veze: Spasila ih frekvencija “Volga”…

Frekvencija 149.200, koja može da se uhvati sa bilo kog digitalnog radija, spasava život ukrajinskih …