Blumberg: U Ukrajinu stižu precizno navođene bombe sa dometom većim od 70 km!

Vlasti SAD planiraju da ukrajinskoj vojsci prebace precizne bombe velikog dometa sa GPS navođenjem, sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti većoj od 70 kilometara.

Prema američkom izdanju Blumberga, reč je o sistemima Jdam-ER, koji se mogu prikačiti na konvencionalne nevođene bombe težine od 220 do 900 kg.

Nakon što je bačena, bomba otvara krila, što joj omogućava da klizi do 72 km, kao i da utrostruči domet originalne municije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Boing je u januaru dobio narudžbu od 40,5 miliona dolara od američkog vazduhoplovstva.

Sudeći po činjenici da je ovaj ugovor deo ranije narudžbine za Jdam, američka vojska je pronašla način da programira sovjetske lovce na raspolaganju ukrajinskoj vojsci da lansiraju Jdam-ER.

Prema uslovima ugovora, trebalo bi da bude završen krajem juna ove godine ali je sumnjivo da će sovjetski lovci do tada, još uvek biti na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Osim toga, vlasti SAD planiraju da prebace u Ukrajinu GMLRS MLRS sisteme sa navođenim raketama dometa, više od 60 kilometara.

Ovo oružje će postati jedno od oružja sa najdaljim dometom na raspolaganju ukrajinskoj vojsci.

Pretpostavlja se da će uz njihovu pomoć militanti kijevskog režima moći da udare po ciljevima, koji se nalaze duboko u ruskoj pozadini, bez stvaranja rizika od direktne konfrontacije između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …