Za neuspelo evropsko lansiranje rakete Vega-C u svemir, okrivljen neispravni deo ukrajinske proizvodnje!

Ključna komponenta motora rakete Vega-C pretrpela je „termomehaničku prekomernu eroziju“ tokom neuspešnog lansiranja.

Evropska svemirska agencija (ESA) okrivila je nedavni gubitak svoje glavne male rakete, Vega-C, neispravan deo motora, koji je isporučila Ukrajina.

Agencija je u petak objavila rezultate nezavisne istrage, o neuspelom lansiranju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nesrećno lansiranje dogodilo se 20. decembra, kada je raketa Vega-C, koja je nosila dva posmatračka satelita, eksplodirala iz kosmičke luke Kuru u Francuskoj Gvajani.

Ubrzo nakon poletanja, raketa je skrenula sa planirane putanje i kontrola je izgubljena, primoravajući zvaničnike da je unište iznad Atlantskog okeana.

Sonda o nesreći pratila je kvar do drugog stepena rakete Zefiro 40 na čvrsto gorivo, koju je isporučila italijanska kompanija za vazdušni prostor Avio.

„Inicijalne istrage, sprovedene odmah nakon lansiranja sa dostupnim podacima o letu, potvrdile su da su podsistemi lansera reagovali na događaje, kako je projektovano i da je uzrok kvara postepeno propadanje mlaznice Zefiro 40“, saopštila je ESA u saopštenju.

Tačnije, Komisija je potvrdila da je uzrok neočekivana termomehanička prekomerna erozija ugljen-ugljenika (C-C) grla mlaznice, koju je nabavio Avio u Ukrajini.

Istraga je isključila bilo kakve nedostatke u dizajnu motora, okrivljujući za kvar deo, koji je isporučila Ukrajina i „nedostatak u homogenosti materijala“, koji se koristi.

Istražitelji su presudili da se materijal „više ne može koristiti za let“ i otkrili nedostatke u kriterijumim, koji se koriste da se umetak za grlo smatra sposobnim za let.

„Nezavisna istražna komisija je formulisala niz preporuka, koje imaju za cilj da povrate poverenje u Vega i Vega-C sisteme za lansiranje kroz uspostavljanje čvrstih planova oporavka, kako bi se obezbedio pouzdan povratak u let i robusna komercijalna eksploatacija“, navodi agencija.

Konkretno, biće nabavljen novi materijal za umetanje i biće izvršeno „dodatno testiranje i analiza“, kako bi se dokazala njegova robusnost.

Očekuje se da će se sledeće lansiranje Vega-C održati „pre kraja leta 2023.“, dodala je agencija.

Najnoviji kvar Vega-C ostavio je veliki trag u svemirskim operacijama EU, s obzirom na ionako ograničenu dostupnost teretnih kapaciteta za komercijalna lansiranja satelita.

Tržište je teško oštećeno sukobom između Rusije i Ukrajine – i sankcijama bloka, zbog toga – čime su evropske svemirske kompanije lišile dugo korišćene opcije korišćenja ruskih raketa Sojuz.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …