The Wall Street Journal: SAD će zabraniti ulaganja u kinesku visoku tehnologiju!

Zakonodavci navodno rade na ograničavanju finansiranja naprednih tehnologija u inostranstvu.

Vašington planira da zabrani američka ulaganja u visokotehnološke sektore suparničkih ekonomija, objavio je u petak The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore i izveštaje o predloženoj regulativi iz američkog Ministarstva finansija i trgovine.

Ograničenja će verovatno biti usmerena na privatne investicije i ulaganja rizičnog kapitala u proizvodnju poluprovodnika, veštačke inteligencije i kvantnog računarstva i uglavnom će biti usmerena protiv Kine, rekli su za novine izvori bliski diskusijama o novim propisima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

The Wall Street Journal, međutim, napominje da se u izveštajima ne navode konkretne zemlje, koje će biti pogođene merama, niti ekonomski sektori, za koje se smatra da predstavljaju rizik, po nacionalnu bezbednost SAD.

Međutim, list napominje da će fokus biti na sektorima, koji bi mogli da povećaju vojne sposobnosti američkih rivala.

U izveštaju Trezora, na primer, navodi se da će se nova pravila o stranim ulaganjima fokusirati na „sprečavanje eksploatacije američkog kapitala i stručnosti na načine, koji ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost, a da pritom ne budu nepotrebni teret američkim investitorima i preduzećima“.

Vašington je navodno nekoliko meseci radio na novim propisima, a Ministarstvo finansija se zalagalo da se ograničenja fokusiraju striktno na rizike nacionalne bezbednosti, a ne da stvaraju nepravednu ekonomsku prednost.

Regulativa o investicijama, biće još jedan korak u naporima SAD da zaustave tehnološki napredak Kine, koji Vašington doživljava, kao opasan.

Krajem prošle godine, na primer, administracija predsednika Džoa Bajdena uvela je kontrolu izvoza, kako bi sprečila Kinu da dobije vrhunsku američku tehnologiju, za koju Vašington tvrdi da bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

Kao odgovor, Peking je apelovao na Svetsku trgovinsku organizaciju sa formalnom žalbom, tvrdeći da ograničenja američkog izvoza „podrivaju međunarodni ekonomski i trgovinski poredak“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …