Zelenski naredio: Morate da branite Bahmut!

Uprkos svim vestima da su ruske snage opkolile Bahmut i da je pitanje dana kada će grad pasti, ukrajinski predsednik izdao je naređenje da se položaji brane.

U Bahmutu su, podsetimo, žestoki okršaji dve strane sa ogromnim gubicima, kako u ljudstvu tako i u oružju i municiji.

Tačni brojevi se verovatno nikada neće saznati ali iz dana u dan situacija je sve kritičnija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruske trupe predvodi grupa plaćenika Vagner, dok je u gradu, koji je postao totalno zgarište ostalo oko 10.000 ukrajinskih vojnika, koji su na izmaku snaga, prema Institutu za proučavanje rata.

Iako je sve ukazivalo na to da će se ukrajinske snage povući, jer su navodno i počele taktičko izvlačenje, iz Kijeva dolazi potpuno suprotna vest, a to je da je predsednik Ukrajine Zelenski naredio da se grad brani.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Zelenski se danas sastao s vojnim vrhom zemlje, a na tom sastanku je odlučeno da se ofanziva nastavi, kao i da se dodatno osnaže pozicije ukrajinske vojske u Bahmutu, s čim su se navodno složili i ukrajinski vojni komandanti.

S druge strane, nemački list Bild danas je objavio, pozivajući se na izvor blizak kijevskom režimu, da između Zelenskog i glavnokomandujućeg ukrajinskim snagama Valerija Zalužnog postoji veliko neslaganje oko Bahmuta.

Naime, kako je naveo nemački list, general Zalužni, čija popuparnost raste iz dana u dan, tražio je od Zelenskog da se ukrajinske snage povuku iz grada koji je opkoljen ali se Zelenski s tim, nije složio.

Zelenskom se, navodno, po tom pitanju obratio i zvanični Vašington, koji mu je sugerisao da bi trebalo da se koncentriše na prolećnu ofanzivu, a Bahmut pusti niz vodu.

I američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da ne bi došlo do velike promene u toku rata u Ukrajini ako bi Rusi zauzeli Bahmut, jer se ne radi, “ni o kakvoj strateškoj pobedi Rusije”.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Pravda”: U Bosni i Hercegovini se sprema građanski rat!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je početak nove faze borbe i moguće neposlušnosti vladinoj …