Tajvan izdao upozorenje Kini!

Kineska vojska bi ove godine mogla da izvrši “iznenadni ulazak” u oblasti, u blizini ostrva, rekao je ministar odbrane Tajpeja.

Tajvan bi trebalo da bude u potrazi za mogućim akcijama kineske vojske u oblastima u blizini samoupravnog ostrva tokom 2023. godine, rekao je poslanicima u ponedeljak njegov ministar odbrane Čiu Kuo-čeng.

Tokom sednice pitanja i odgovora u parlamentu, Chiu je tvrdio da bi kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) ove godine mogla pronaći „određeni izgovor“ da izvrši „iznenadni ulazak“ u zonu, koja se graniči sa Tajvanom i približi se onim, što smatra svojim teritorijalnim vodama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zvaničnik je naveo da Peking „pravi takve pripreme“ i da bi Kina „koristila silu, ako zaista bude morala“.

Prema ministru, u proseku deset kineskih vojnih aviona i brodova skoro svakodnevno upada u oblasti u blizini Tajvana, a neki od njih prelaze srednju liniju Tajvanskog moreuza, koji se smatra nezvaničnim tamponom između Pekinga i Tajpeja.

Čiu je napomenuo da je Tajvan izvršio pripreme da „ispali prvi hitac“ ukoliko bi pripadnici PLA, uključujući dronove ili balone, ušli u njegov teritorijalni prostor.

Kada je novinar zamolio portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ninga da prokomentariše ove komentare, ona je navodno odgovorila rekavši da je ostrvo „deo Kine i da nema ministra odbrane“.

Diplomata je takođe naglasio da će Peking „preduzeti čvrste mere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet“.

Peking, koji Tajvan smatra neotuđivim delom Kine, poslednjih meseci značajno je pojačao svoje vojne aktivnosti oko ostrva.

Rukovodstvo zemlje, uključujući predsednika Si Đinpinga, više puta je jasno stavljalo do znanja da vojna opcija za „ponovno ujedinjenje“ Tajvana sa kopnom, nije isključena.

Tenzije su se pojačale početkom avgusta prošle godine kada je američka predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila u zvaničnoj poseti ostrvu, uprkos protestima Kine.

Peking je odgovorio vojnim vežbama, bez presedana oko Tajvana.

Kineski premijer Li Kećijang je u nedelju ponovio posvećenost Pekinga „preduzimanju odlučnih koraka da se suprotstavi ’nezavisnosti Tajvana‘“.

Njegova primedba usledila je nekoliko dana, nakon što je američki Stejt department dao zeleno svetlo za prodaju oružja i municije u vrednosti, od 619 miliona dolara Tajpeju.

Paket uključuje borbene avione F-16, kao i razne tipove projektila.

Tajvan je de fakto nezavisan od 1949. godine, kada je gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobegla na ostrvo i tamo uspostavila sopstvenu administraciju.

Dok većina zemalja samo desetak zemalja tvrdi da se pridržava principa „Jedne Kine“ i ne priznaje Tajvan, kao nezavisnu državu, samoupravno ostrvo, već dugo uživa bliske veze sa SAD.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …