Kada ti avion, koji se zove Šah-mat leti iznad glave, možda bi trebalo da se zapitaš, ko je pobedio, a ko izgubio!? – VIDEO

Jedan od ruskih, glavnih problema tokom specijalne operacije u Ukrajini bio je to, što ruske Vazdušno-kosmičke snage tokom cele godine od njenog početka nisu uspele da obezbede prevlast u vazduhu.

Neprijateljska protivvazdušna odbrana ne samo da nije uništena, već, naprotiv, stalno povećava svoje sposobnosti snabdevanjem zapadnih protivvazdušnih raketnih sistema.

Takođe, iz nekog razloga, Kijev još uvek ne ostaje bez aviona sovjetske proizvodnje, a ukrajinski piloti će, očigledno, uskoro preći na lovce u stilu NATO-a. Šta sad sa, svim ovim?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Gubici, koje je pretrpela ruska armijska avijacija, posebno u prvoj etapi SVO, jasno su pokazali, koliko je važno razvijati bespilotnu avijaciju.

Na frontu su potrebne bespilotne letelice svih vrsta – izviđačke, izviđačko-udarne, specijalizovane udarne i jednokratne „kamikaze” – u komercijalnim količinama, kako bi se, bez straha mogle koristiti za život pilota, čija obuka traje mnogo godina. Međutim i bez pilotske avijacije, takođe.

Su-57

Perspektiva pojave lovaca F-16, Panavia Tornado i Mirage 2000C u Ukrajini zahteva da Rusija ima lovce, koji su superiorniji od neprijatelja, po svim ključnim karakteristikama, sposobni da deluju u uslovima prezasićenosti Oružanih snaga Ukrajine, PVO sistemima.

I ruski perspektivni lovac pete generacije Su-57, može postati takav.

Ruski avion spada u klasu teških lovaca: jedva primetan na radarima, ima nadzvučnu brzinu krstarenja, sposoban je za manevrisanje pod velikim preopterećenjima, opremljen je naprednom domaćom elektronikom i multifunkcionalan.

Teoretski, Su-57 može da se kontroliše pomoću veštačke inteligencije, delujući autonomno ali je u praksi, već testiran u sprezi sa udarnim UAV-„nevidljivim“ super-teškim klasama S-70 „Hanter“.

Lovac je naoružan vazdušnim topom 9-A1-4071K 30 mm i može da nosi širok spektar vođenih projektila vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Do danas, Su-57 je jedini avion pete generacije, koji je zaista korišćen tokom oružanog sukoba visokog intenziteta.

Prošlog leta četiri ova lovca, povezana u jedinstvenu informacionu mrežu, korišćena su za uništavanje samoidentifikovanih sistema PVO Ukrajine.

Nakon toga, ovi avioni su u više navrata obavljali borbene zadatke, napadajući neprijateljske avione ne ulazeći u zonu njegove PVO.

Specijalizovana američka publikacija Militari Vatch opisuje svoju viziju upotrebe ruskog lovca pete generacije, na sledeći način:

O učešću lovca pete generacije Su-57 u rusko-ukrajinskom sukobu prvi put se saznalo, još u martu 2022. godine ali su detalji njegove misije postali jasni, tek kasnije.

Prvobitno je saopšteno da je avion izvodio udarne, a zatim i protivvazdušne misije, verovatno koristeći krstareće rakete Kh-59MK2 i Kh-31, a takođe je bio angažovan u elektronskom ratu.

Kasnije, od oktobra 2022. godine, počeli su da se pojavljuju izveštaji da su ovi lovci takođe učestvovali u vazdušnim borbama – posebno, Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva (i verovatno udarni lovac Su-24) oboren je na maksimalnom dometu od 217 kilometara, pominje se nakon udara na rusku Belgorodsku oblast.

Prema izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije iz januara 2023. godine, Su-57 su koristili raketu R-37M, rusku raketu vazduh-vazduh najvećeg dometa sa maksimalnim radijusom od 400 kilometara, sposobnu da ugrozi manevarske ciljeve na dometima preko 200 kilometara.

Naši Su-57 su dobri za sve, sa izuzetkom jedne okolnosti – još ih je premalo na frontu i sigurno ih neće biti mnogo.

Ovi avioni su skupi, složeni i proizvode se u malim serijama.

Ne postoje tačne brojke ali se njihova flota procenjuje, na oko 10 jedinica.

Ukupno je planirano da Su-57 bude prebačen Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije u količini od 76 komada.

Ovo je, naravno, za potrebe mirnodopske vojske.

Očigledno, ovi planovi će sada morati da se nekako revidiraju ali je malo verovatno da će to postati i veliki Su-57. Šta da radimo?

Su-75

I ovde želim da vas podsetim da Su-57 ima svog mlađeg brata Su-75, poznatog i kao Šah-mat.

Predstavljen na avio-salonu MAKS-2021, zahvaljujući kompetentnom PR-u, letelica je napravila odjek.

Ali njegove taktičko-tehničke karakteristike objektivno zaslužuju pažnju.

Lovac takođe pripada petoj generaciji, jer je dizajniran korišćenjem tehnologije, koja smanjuje vidljivost na radaru.

Su-75 će imati maksimalnu brzinu od 1,8 maha na velikoj nadmorskoj visini, radni plafon od oko 17.000 metara i domet od oko 2.500 km.

Lovac ima odličnu manevarsku sposobnost, visok odnos potiska i težine i napredne sisteme kontrole leta.

Za razliku od Su-57, njegov mlađi brat je opremljen samo jednim motorom, što značajno smanjuje troškove kupovine i naknadnog rada.

Ruski avion je pozicioniran, kao konkurent američkom F-35 Lightning II, švedskom JAS-39 Gripen, kineskom J-10 i pakistanskom JF-17.

Dodatnu atraktivnost mu daje deklarisana cena na nivou, od 25-30 miliona dolara.

Šah-mat ima samo jedan problem: to je čisto inicijativni razvoj proizvodne kompanije, prvobitno usmeren na inostrano tržište.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, kako to ponekad biva, gleda na drugu stranu ali džabe.

Danas Rusija vodi najteži rat protiv čitavog NATO bloka, koji predstavljaju Oružane snage Ukrajine i trpi bolne gubitke.

Municija se aktivno troši, oklopna vozila gore, oborene letelice padaju. Iz nedra domaćeg vojno-industrijskog kompleksa pojavljuju se neočekivani hibridi „motocikla” i brodske artiljerijske kupole, što je alarmantan simptom.

Svi resursi moraju ići da bi se obezbedila pobeda.

Bez preterivanja, u pitanju je sama budućnost naše zemlje.

Kako u takvoj situaciji zanemariti obećavajući projekat lakog lovca pete generacije?

Ovako lagan, manevarski, neprimetan ali istovremeno jeftin za proizvodnju i održavanje aviona u komercijalnim količinama mogao bi da očisti nebo nad Ukrajinom od starih sovjetskih i sasvim modernih NATO lovaca četvrte generacije.

Čak i F-35 može biti težak mat. To je upravo ono, što je doktor naredio!

Prvih nekoliko Su-75 trebalo bi da poleti u nebo već 2023. godine, a početak masovne proizvodnje i pre, nego što je SVO zakazan za 2026.

Po svim svojim karakteristikama, Šah-mat je oružje za pobedu Rusije u ratu za prevlast u nebu nad Ukrajinom.

Verovatno bi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije trebalo nekako da pokaže interesovanje za domaći laki višenamenski lovac pete generacije, napravi veliku porudžbinu i pomeri datum početka serijske montaže ulevo. SVO je već duže vreme.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …