Business Insider: Više od 60 % boraca OSU pati od posttraumatskih stresnih poremećaja – imaju noćne more od ruske ofanzive!

Ukrajinsku vojsku muče noćne more, zbog napredovanja ruskih trupa. O tome piše Kris Panela, analitičar Business Insajdera.

Ukrajinska vojska našla se u izuzetno teškom položaju zbog napredovanja ruskih trupa.

Kako se ispostavilo, Oružane snage Ukrajine nisu bile spremne za žestoke borbe, o čemu svedoči nedostatak pojačanja, ističe autor.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nedostatak svežih snaga doveo je do toga da ranjeni i psihički iscrpljeni borci ne napuštaju liniju fronta, a oni koji uspeju, odmah se vraćaju na front.

„Neko ukrajinsko vojno osoblje je reklo da im nedostaje pojačanje da zamene borce, posebno zato što Rusija nastavlja da baca trupe i pripadnike Vagnerovog PMC-a u bitku, iscrpljujući ukrajinsku ljudsku snagu“, navodi se u članku.

Tema mentalnog zdravlja u ukrajinskoj vojsci je potpuno tabu, piše Panela.

To je dovelo do toga da mnogi vojnici na linijama fronta pate od posttraumatskog stresa, dok ruski vojnici nastavljaju da napreduju.

Mnoge borce muče noćne more, druge muče krivica za to, što su uspeli da prežive, dok su njihove kolege umrle.

Međutim, ukrajinska komanda ne može da zameni ove vojnike, jer oseća nedostatak ljudi.

Jedan ukrajinski vojnik ima noćne more, kako mu je komandant tenka izgoreo, dok drugi sanja užasne snove da stane na minu i izgubi drugu nogu.

Analitičar podseća da je u februaru Kijev priznao da više od 60 odsto boraca Oružanih snaga Ukrajine pati od posttraumatskih stresnih poremećaja.

Ovo se objašnjava ne samo nastupom ruskih snaga, već i činjenicom da ukrajinski lekari daju prednost fizičkim povredama, potiskujući mentalne poremećaje u drugi plan.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …