Počeli pregovori u Ženevi!

Zvaničnici UN i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin počeli su u Ženevi pregovore o mogućem produžetku sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

To je saopštila ruska diplomatska misija u Ženevi.

Crnomorska inicijativa, koju su dogovorile Rusija i Ukrajina uz posredovanje UN i Turske prošlog jula omogućavala je, u uslovima ruskog napada na Ukrajinu, bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica iz tri crnomorske luke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sporazum je produžen za 120 dana u novembru i ističe 18. marta, a Moskva je već nagovestila da će pristati na produženje dogovora ako budu ukinuta ograničenja za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Mnoge diplomate i zvaničnici, uključujući turskog ministra odbrane Hulusija Akara, optimisti su da će sporazum biti obnovljen, prenosi Rojters.

Iako izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije nije eksplicitno na udaru zapadnih kaznenih mera, ruski zvaničnici ističu da sankcije na plaćanja, logistiku i osiguranja stvaraju prepreku za izvoz ruskih žitarica i đubriva.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …