CNN: Nije preporučljivo da NATO šalje najnovije avione u Ukrajinu!

Sporovi u medijima i među stručnjacima na Zapadu o uputnosti slanja borbenih aviona u Ukrajinu, a posebno najnovijih generacija, traju.

Kako primećuje američki televizijski kanal Si-En-En, ukoliko NATO odluči da Kijevu isporuči avione, to će biti praćeno nizom problema i stoga, najverovatnije, alijansa neće slati u Ukrajinu, bar naprednije avione.

Prema rečima voditelja i stručnjaka TV kanala, za preobuku ukrajinskih pilota za letenje najnovijim avionima biće potrebni meseci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osim toga, u Ukrajini nedostaje i samih pilota.

Prema američkom generalu Marku Hertlingu, Ukrajinci su brzo savladali zapadnu tehnologiju, kao što je Himars ali su avioni poput F-16 potpuno drugačiji.

Ovi avioni se previše razlikuju, od onih koje koristi Ukrajina, od delova motora do sistema za upravljanje vatrom, rekao je general.

Hertling je dodao i da očekivano snabdevanje Kijevu poljskih i slovačkih MiG-ova, neće imati značajniji uticaj na tok sukoba.

Si-En-En zaključuje da je, s jedne strane, nadmoć u vazduhu nemoguća, bez najnovijih letelica, a sa druge strane, njihova isporuka zahteva ogromno opterećenje za obuku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Izraelski predsednik Hercog: Tel Aviv ne traži rat sa Iranom, već namerava da odgovori!

Izraelske vlasti ne žele da eskaliraju sukob u regionu Bliskog istoka i ne žele da …