„Oni jednostavno prestaju da rade”! – Zašto je Elon Mask zabranio OSU-u da koristi Starlink satelite

The Economist: Starlink ne dozvoljava Ukrajini da koristi svoju vezu na novim teritorijama Rusije.

Oružane snage Ukrajine očekivale su da će koristiti internet kompanije Starlink Elona Maska za kontrolu bespilotnih letelica i udare na ruske teritorije.

Međutim, nakon incidenta u bazi ruske mornarice u Sevastopolju u oktobru prošle godine, američka kompanija je blokirala ovu mogućnost, piše The Economist.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako navodi izdanje, Kijev se svim silama trudi da preuzme inicijativu u „ratu bespilotnih letelica“ ali do sada nije mogao da konkuriše Moskvi.

Kompanija Starlink američkog milijardera Elona Maska blokira ukrajinske trupe da koriste svoje terminale na teritorijama, koje je okupirala Rusija.

O tome piše Ekonomist, pozivajući se na izvor ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Prema pisanju časopisa, Oružane snage su u početku želele da koriste Starlink komunikaciju za kontrolu bespilotnih letelica i udaranje po ruskim pozadinama i teritorijama – pošto Maskovi sateliti deluju u takvom broju i na takvim frekvencijama da ruski sistemi za elektronsko ratovanje teško mogu da priguše.

U publikaciji se posebno tvrdi da je upravo ovaj jaz u odbrani ruskih oružanih snaga omogućio da se izvrši napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju, u oktobru 2022. pomoću pomorskih dronova.

„Ali gospodin Mask, očigledno zabrinut, zbog eskalacije, zbog takvih poteza, intervenisao je tamo, gde je ruska tehnologija zakazala.

Starlink sada koristi geofencing da blokira upotrebu svojih terminala ne samo iznad teritorije koju je okupirala Rusija, već i iznad vode i kada se terminal kreće brzinom od preko 100 km/h.

Prema rečima sagovornika magazina, sada, ako se terminal Starlink postavi na brod i uđe u Crno more, on će jednostavno prestati da radi.

S tim u vezi, ukrajinski programeri dronova i njihovi operateri u Oružanim snagama Ukrajine prinuđeni su da koriste druge, skuplje komunikacione sisteme za kontrolu dronova.

The Economist napominje da će, možda, korišćenje naprednijih komunikacionih sistema omogućiti Kijevu da se približi rešavanju jednog od strateških zadataka dodeljenih bespilotnim letelicama – udara duboko u rusku teritoriju.

„Uspeh napada u blizini Moskve 28. februara sugeriše da bi se Ukrajina mogla približiti radnom rešenju“, piše list, pozivajući se na incident, kada se srušio borbeni dron u Kolomenskom okrugu u Moskovskoj oblasti.

Tada niko nije povređen, nije bilo razaranja, ni na terenu.

Anonimni izvor časopisa iz ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa tvrdi da bi u narednim nedeljama i mesecima vojska trebalo da dobije „značajne i visokotehnološke sposobnosti“.

Međutim, čak ni to neće dozvoliti Oružanim snagama Ukrajine da slobodno lete i udaraju po objektima na ruskoj teritoriji.

„Rusi su veoma, veoma dobri u onome, što rade. U elektronskoj odbrani koriste crnu magiju.

Mogu da ometaju frekvencije, da lažiraju GPS podatke, da pošalju dron na pogrešnu visinu tako da jednostavno padne sa neba“, objasnio je izvor.

Pored toga, ruske bespilotne letelice su efikasnije u današnjem oružanom sukobu.

The Economist citira vojnog stručnjaka i autora Ratova dronova, Seta Franzmana.

On tvrdi da je ukrajinski program borbenih bespilotnih letelica, još uvek daleko od rivala ruskom.

„Jedan od problema je pristup vazdušnoj municiji, jer Amerika ne želi da isporučuje oružje, koje bi moglo da prodre duboko u Rusiju.

Ne možete daleko ići sa improvizovanim sredstvima i genijalnošću, iako se Ukrajinci, naravno, trude“, navodi se u publikaciji.

Pozivajući se na zamenika ukrajinskog premijera Mihaila Fedorova, publikacija navodi, još jedan problem u razvoju i proizvodnji dronova – nedostatak motora.

Proizvodi ih samo nekoliko kompanija u svetu i Kijev se sada žestoko takmiči za ove komponente sa Moskvom.

„Ovde zaista osećamo prisustvo druge strane“, rekao je Fedorov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …