Posle smene Baste, Amerika uzvraća udarac? – Vulin pod američkim sankcijama, dovode ga u vezu s trgovinom drogom i oružjem!

Direktor BIA Aleksandar Vulin našao se na listi, onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umešanost u “organizovani kriminal, trgovinu narkoticima” i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove “ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, a Rusiji obezbeđivao “platformu za dalji, maligni uticaj u regionu”.

Kako je saopšteno, danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala „osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033“.

Aleksandar Vulin je, navodi se u saopštenju, upleten u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vulin je, kako se dodaje, održavao „obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem“, kog su SAD ranije sankcionisale, „pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije“.

Navode da su Vulinovi potezi „unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji“.

Vulin je, kako se navodi, koristio pozicije koje ima „za ličnu korist“, „uključujući i to da je umešan u lanac trgovine drogom“.

„On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu.

Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova.

Ove institucije nisu na meti ovih sankcija“, navodi se u objavi na sajtu Ministarstva.

Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina pokazuje odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost sve one koji su „angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“.

Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu, navodi se u objavi ministarstva.

„Ministarstvo neće oklevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivno i demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar ministarstva, zadužen za pitanja terorizma i finansijske obaveštajne službe Brajan E. Nelson.

„Današnjem odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu“, dodao je on.

Ove sankcije imaju za posledicu, kako je navedeno, zamrzavanje imovinu koju Vulin može da ima u SAD, ali podrazumevaju takođe i to da se građanima SAD ali i  američkim kompanijama i institucijama, kao i bankama koje posluju u SAD – zabranjuje da obavljaju transakcije sa njim (osim ako nisu odobrene posebnom dozvolom OFAC-a ili izuzete iz odluke).

Zabrana se odnosi na davanje bilo kakvih sredstava ili usluga u korist „blokirane“ osobe ili primanje bilo kakvih sredstava ili usluga od nje.

Ukoliko bi do toga došlo, finansijske institucije i druga lica koja se bave takvim transakcijama sa sankcionisanom osobom, mogu trpeti sankcije i biće pokrenuti postupci, stoji u objavi.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …