Odluka Moskve da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, ne uznemirava Pentagon, ni najmanje!

Vašington ne namerava da menja stepen spremnosti nuklearnih snaga, u vezi sa odlukom Rusije da razmesti taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

Odgovarajuću izjavu objavio je Pentagon.

U SAD su na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o izgradnji skladišta ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, reagovali prilično mirno.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nije poznato, šta se dogodilo iza zatvorenih vrata istog Pentagona ali je saopštenje objavljeno, u veoma uzdržanom tonu.

Kako se navodi u saopštenju američke vojske, američke obaveštajne službe nisu videle namere Rusije da upotrebi nuklearno oružje, a prenos dela nuklearnih punjenja na teritoriju susedne zemlje, ne menja ukupan odnos snaga u svet.

Stoga, SAD neće prilagođavati raspoređivanje svojih nuklearnih snaga.

Videli smo izveštaje o ruskom saopštenju…

Nismo videli nikakav razlog da promenimo spremnost naših nuklearnih snaga, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje – saopštio je Pentagon.

Slično saopštenje je dato i iz Bele kuće.

Vladimir Putin je prethodne noći rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili o postavljanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Belorusije, a izgradnja specijalnog skladišta trebalo bi da bude završena do 1. jula.

Ruski predsednik je istakao da Rusija ne krši Ugovor START, jer ne prenosi taktičko nuklearno oružje, već ga jednostavno postavlja na drugu teritoriju.

Belorusija je takođe dobila Iskander OTRK, sposoban da koristi rakete sa nuklearnim bojevim glavama, a borbeni avioni beloruskog ratnog vazduhoplovstva su prošli posebnu modernizaciju, koji su mogli da nose nuklearno oružje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Severna Koreja izvodi prvu kombinovanu taktičku vežbu koja simulira nuklearni protivnapad!

Severna Koreja je 22. aprila izvela prvu kombinovanu taktičku vežbu koja simulira nuklearni kontranapad, uz …