Ubijeno 28 proturskih sirijskih boraca u Nagorno-Karabahu

Najmanje 28 proturskih sirijskih boraca poginulo je u poslednjih nedelju dana u borbama u Nagorno-Karabahu.

Borba se vodi između jermenskih separatista i azerbejdžanske vojske koju podržava Ankara.

Informacije o poginulim sirijskim borcima iznela je danas nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijski borci koji pripadaju pobunjeničkim grupama vernim Ankari deo su oko 850 boraca koje je Ankara od prošle nedelje poslala u pomoć Azerima, rekao je za Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Agencija Frans pres danas je mogla da potvrdi smrt trojice od njih preko njihovih porodica koje su obaveštene da su poginuli. Na društvenim mrežama na severu Sirije prenose se slike četvoro boraca za koje se veruje da su poginuli u tim borbama.

Od početka neprijateljstva Jermenija optužuje Tursku da šalje sirijske “plaćenike” u spornu zonu, što Ankara demantuje.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izrazio “zabrinutost” zbog prisustva stranih boraca u Nagorno-Karabahu.

Savetnik azerbejdžanskog predsedništva rekao je da su to “dezinformacije”.

“Azerbejdžanu nisu potrebni strani borci, jer imamo profesionalne oružane snage i takođe imamo dovoljno rezervista”, dodao je on.

Dve strane se u velikoj meri oglušuju o pozive međunarodne zajednice od nedelje da uvedu prekid vatre. Prema delimičnim bilansima koji se prijavljuju od nedelje, ubijeno je 190 ljudi, među kojima 158 jermenskih separatista. Baku ne javlja o svojim vojnim gubicima.

Nagorno-Karabah, gde većinski žive Jermeni, odvojio se od Azerbejdžana, zbog čega je izbio rat početkom devedesetih u kome je poginulo 30.000 ljudi. Front je takoreći zamrznut od tada uprkos povremenim okršajima, na primer 2016. godine.

(Beta)

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …