Orban: Ukrajina u EU i NATO, može kao BiH!

Ulazak Ukrajine u EU i NATO pre godinu dana delovao je apsurdno, a sada bi deo ukrajinske teritorije mogao da postane teritorija alijanse nakon završetka sukoba, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Pre godinu dana je zvučalo kao apsurd, na primer, da će Ukrajina postati članica EU ili da bi mogla da postane kandidat za članstvo u EU.

Pre godinu dana to je izgledalo apsurdno, ako znate prethodni proces proširenja NATO-a. Kakva je sada situacija?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajina je kandidat za članstvo u EU.

I kažu da će sada postati članovi“, rekao je Orban na otvaranju Mađarske privredne komore.

„Pre godinu dana članstvo Ukrajine u NATO, zvučalo je apsurdno svetu.

Sada kažu da, naravno, ako se rat završi, onda će Ukrajina ili ono, što od nje ostane, dodajemo u zagradi, postati deo teritorije NATO-a, nezavisna država – članica NATO-a“ – rekao je mađarski premijer.

Orban je u svom govoru takođe izneo mišljenje da bi od Poljske i Ukrajine, vojno ujedinjene, u ekonomskom i bezbednosnom smislu mogao da se formira novi tip evropskog centra.

Njen ekonomski potencijal bi se, prema Orbanu, približio nemačkom.

Formiranje novog vojnog pola od zemalja NATO značilo bi restrukturiranje uticaja u Evropi i imalo bi ekonomske posledice, smatra mađarski premijer.

Ranije je Orban rekao da bi Zapad mogao da da garancije da Ukrajina neće ući u NATO, tada će sukob ostati lokalni, kao 2008. i 2014. godine ali ga je Brisel pretvorio u panevropski.

Ranije je savetnik mađarskog premijera rekao da se Mađarska zalaže za rani ulazak Ukrajine u Evropsku uniju ali da ne namerava da gubi veze sa Rusijom.

Orban je više puta izjavio da je Budimpešta zainteresovana za nezavisnu Ukrajinu ali ne i za prekid trgovinskih veza sa Ruskom Federacijom.

Ranije su šefovi država i vlada EU odlučili da Ukrajini i Moldaviji daju status zemlje kandidata za pridruživanje uniji.

Mađarski premijer Viktor Orban založio se za davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, kao i Gruziji i Bosni i Hercegovini.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je „dvostrukim standardima“ neuspeh da se Gruziji dodeli status kandidata za članstvo u EU, zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …