Kisindžer: Novi hladni rat između Kine i SAD mogao bi da uništi civilizaciju!

Kina i SAD imaju slične finansijske resurse, za razliku od SAD i SSSR u prvom Hladnom ratu, pa su tehnologije za uništenje zastrašujuće, pogotovo usled napretka u razvoju veštačke inteligencije, poručio je najpoznatiji američki državni sekretar.

Drugi Hladni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine mogao bi da bude opasniji od prvog između Vašingtona i Moskve, izjavio je nekadašnji državni sekretar SAD, Henri Kisindžer.

On je istakao da su dve zemlje sposobne da dominiraju svetom, Sjedinjene Države i Kina, postale protivnici, kao i da obema upravljaju nekompatibilni unutrašnji sistemi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Taj rat bi mogao da preokrene civilizaciju, čak i da je uništi”, rekao je Kisindžer za “El Mundo”.

Dodao je da Kina i SAD imaju slične finansijske resurse, za razliku od SAD i SSSR u prvom Hladnom ratu, te da su tehnologije za uništenje zastrašujuće, pogotovo usled napretka u razvoju veštačke inteligencije.

“Ne mislim da je dominacija svetom koncept kojem Kina teži ali jednostavno bi mogla da postane dovoljno jaka, a mi to ne želimo”, rekao je Kisindžer.

Pored toga, kako je naveo, dve supersile se ponašaju, kao da nemaju obavezu da spreče da dođe do “katastrofalnog sudara”.

Govoreći o ratu u Ukrajini, najpoznatiji američki državni sekretar istakao je da će na kraju morati da se nađe mesto i za Ukrajinu i za Rusiju, “ukoliko ne želimo da Rusija postane ispostava Kine u Evropi”.

On je naveo da podržava jedinstvo članica NATO-a, kada je reč o odnosu prema ratu ali je istakao da sada na red dolazi pitanje – kako će se ovaj rat okončati.

RT

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …