HAOS NA ISTOKU! – Neuspeh lansiranja balističke rakete, podigao uzbunu u južnokorejskom gradu! – VIDEO

Kasno uveče 4. oktobra, južnokorejska vojska je lansirala balističku raketu kratkog dometa Hiunmoo-2, koja je otkazala ubrzo nakon lansiranja i srušila se u zemlju, izazvavši ogroman požar.

Virusni video snimci kruže društvenim mrežama širom sveta, na kojima se vidi moćna narandžasta vatrena lopta – prema rečima lokalnog stanovništva, sve ovo je snimljeno u blizini baze vazduhoplovnih snaga Republike Koreje (ROKAF), koja se nalazi u blizini grada Gangneung na istočnoj obali zemlje, nešto manje od 100 km, od granice sa DNRK.

U najprovincijalnijem južnokorejskom gradu, nakon katastrofe, nastala je, kako su saopštili zvaničnici, prilično ozbiljna panika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mnogi izbezumljeni stanovnici zvali su u kabinet gradonačelnika. Nakon što su čuli eksplozije i videli požar, spekulisali su da je to mogao biti napad iz Severne Koreje.

Ali mi sami nismo znali šta se dešava, jer nismo dobijali, nikakva obaveštenja od vojske!

rekao je za AFP zaposlenik gradske kuće Gangneung, pod uslovom da ostane anoniman.

Južna Koreja i američka vojska su 4. oktobra lansirale raketnu salvu okrenutu, ka moru, kao „odgovor“, na sledeće lansiranje balističke rakete srednjeg dometa, koju je Severna Koreja istog jutra, ovog puta, koja je letela oko 4.500 kilometara, uključujući i iznad Japana i srušila se u Tihi okean.

ROKAF i američke trupe sa sedištem u Južnoj Koreji lansirale su par balističkih raketa kratkog dometa ATACMS američke proizvodnje (dometa do 300 km).

Pored toga, južnokorejska vojska je lansirala sopstvenu raketu Hiunmoo-2 sa približno istim karakteristikama kao ATACMS, navodi The Defence Post.

Upravo je ova raketa izmakla kontroli i srušila se, na zemlju.

Eksplozija i požar, koji je usledio, prema Zajedničkom štabovima Južne Koreje, izazvani su isključivo gorivom rakete, bez žrtava ili oštećenja infrastrukture.

Južnokorejska vojska je u kratkom saopštenju naglasila da „bojna glava nije eksplodirala“ ali nije precizirala da li je srušena raketa, uopšte imala ugrađenu bojevu glavu ili bilo kakav probni ekvivalent.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …