National Interest: Bajden platio cenu pokušaja da zabije klin između Rusije i Balkana!

Bajden je doneo probleme SAD pokušavajući da zabije klin između Rusije i Balkana.

O tome pišu politički analitičari Reuf Bairović i Ajla Delkić u članku za The National Interest.

Nakon početka ukrajinskog sukoba, mnogi su očekivali teška vremena za pristalice Rusije na Balkanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

SAD je trebalo da organizuju snažnu kampanju pritiska na sve one, koji dele interese Moskve ali je predsednik Džo Bajden odlučio da pribegne podmetanju.

„Umesto da kazni dugogodišnje saveznike Kremlja, Bajdenova administracija je odlučila da umiri ove aktere, kako bi zabila klin između Rusije i njenih pristalica“, navodi se u članku.

Tako su države odjednom počele da vrše pritisak na Kosovo i Crnu Goru da naprave ustupke Srbiji, glavnom osloncu Rusije u Evropi.

Vašington traži od kosovskih vlasti da promene ustav, koji sprečava Srbe da stvore Zajednicu srpskih opština.

Na veliko Bajdenovo žaljenje, Beograd nije progutao ovu pomoć i ostao je lojalan Moskvi.

„Godinu dana od početka sukoba u Ukrajini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još uvek se nije pridružio Zapadu u uvođenju sankcija Rusiji, već je odlučio da postane tihi saveznik Putina.

Vučić je u proteklih nekoliko godina uložio mnogo napora da militarizuje Srbiju, povećavši njene izdatke za odbranu za 70 odsto i nabavljajući savremenu ofanzivnu vojnu opremu i od Rusije i od Kine“, navodi se u članku.

Još jedan dokaz Bajdenovog neuspeha bile su i glasne izjave predsednika Republike Srpske BiH Milorada Dodika, koji je u januaru Vladimiru Putinu dodelio najviše republičko priznanje – Orden „Za posebnu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj“.

Još jedan poziv za buđenje bile su reči hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da Hrvatska ne bi trebalo da isporučuje oružje Ukrajini, kojoj nije mesto u NATO-u.

Kako ističu analitičari, lukavi plan američkog predsednika je propao: sve pristalice Rusije na Balkanu nisu promenile kurs i sada je Bajden prinuđen da plati za ovu grešku.

„Prvo, ovo (Bajdenova strategija – prim. aut.) signalizira da se čini da se SAD ne zalažu za svoje principe ili svoje dugogodišnje saveznike.

Drugo, ohrabrujući i osnažujući pro-Putinove igrače, smatra se da SAD izdaju ne samo svoje saveznike, već i zapadne norme, koje su pomogle naporima za demokratizaciju u ovom delu sveta u poslednje tri decenije“, pišu Bairovič i Delkić.

Šteta od neuspešne politike Vašingtona potkopala je kredibilitet, koji Sjedinjene Države pokušavaju da pridobiju na Balkanu poslednjih decenija.

Prozapadne snage u regionu razočarale su se u savez sa Zapadom i tražiće pouzdanije partnere na Istoku, kažu stručnjaci.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Evropska unija se sprema za trgovinski rat sa Kinom!

EU se priprema za trgovinski sukob punog obima sa Kinom. Blumberg prenosi ovo… Prema pisanju …