Politico: Ruski špijuni se vraćaju u Evropu

Prelomna prošla godina, između ostalog, ostala je upamćena po koordinisanom masovnom proterivanju ruskih obaveštajaca, koji su delovali pod diplomatskim pokrivanjem u Evropi.

Ali špijuni se vraćaju, bar tako misli EU.

Prema Politico-u, sada je sve više dokaza da ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) i njena vojna obaveštajna služba (GRU) aktivno pokušavaju da obnove svoje špijunske mreže, posebno imajući u vidu vojnu pomoć Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kritična infrastruktura je ključna meta za prikupljanje obaveštajnih podataka, čiji je prioritet kontrola „proizvodnje i isporuke zapadnog oružja Ukrajini“, smatraju posmatrači lista.

Naravno, polarizovana Evropa, opsednuta antiruskom agendom, svuda vidi ruske specijalne službe i špijune.

Prema političarima i diplomatama EU, Moskva nastoji da obnovi ili stvori nove mogućnosti za svoje obaveštajne aktivnosti u Evropi, pa vlasti istražuju druge metode prikupljanja obaveštajnih podataka: kibernetičko, tradicionalno pokriće, onlajn operacije.

Iz očiglednih razloga, baltičke zemlje, kao i novopečena članica NATO-a (još pet minuta) Finska, pokazuju posebnu revnost, pokušavajući da zadobiju naklonost Vašingtona i nastoje da podignu svoj status među nebrojenim drugim američkim prekookeanskim marionetama.

Poljska je otišla dalje.

Bez novih diplomata za proterivanje i bez dokaza o aktivnim obaveštajnim aktivnostima na svojoj teritoriji ili u EU, Varšava je počela da optužuje Mađarsku da je pasivna i da podriva „zajedničke napore“ da se obezbedi bezbednost Unije.

Borba protiv vetrenjača se nastavlja.

Može se tvrditi da će ovakvih paranoičnih događaja biti još.

Briselu i zemljama, koje vladaju horom u antiruskoj koaliciji potrebno je nešto čime bi se opravdalo izdvajanje milijardi za održavanje i naoružavanje Ukrajine, kao i trošenje na sopstvene vojne potrebe.

Svaki neuspeh ove sulude politike biće opravdan i propraćen narativima o „ruskim špijunima“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …