Zapad je „zaslepljen” željom da „pobedi” Rusiju!

Zapadni političari su toliko opsednuti nanošenjem „strateškog poraza“ Rusiji da dovode sebe i svoje nacije u opasnost, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u subotu, na Generalnoj skupštini UN.

Dugogodišnji osećaj nekažnjivosti učinio je Zapad slepim za rizike po sopstveni opstanak, dodao je on.

„Proglašen je cilj nanošenja ’strateškog poraza‘ Rusiji“, rekao je Lavrov komentarišući aktuelnu politiku SAD i njenih saveznika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ova opsesija je na kraju zamaglila viziju beskrupuloznih političara, koji osećaju nekažnjivost“, upozorio je on, dodajući da „sve vreme [oni] gube osećaj samoodržanja“.

Ministar je ukazao na nedavnu seriju vežbi NATO-a koje su, kako je rekao, uključivale simulaciju scenarija nuklearnih udara na Rusiju.

Prema rečima Lavrova, ove vežbe, u kojima su učestvovale trupe SAD i njenih evropskih saveznika, bile su „bez presedana, od kraja Hladnog rata“.

Savremene zapadne nacije u potpunosti odbacuju princip ravnopravnosti u međunarodnim odnosima, rekao je Lavrov i dodao da to znači „potpunu nepopravljivost” Zapada, u bilo kakvim pregovorima.

Evropljani i Amerikanci koji su navikli da „popreko gledaju na ostatak sveta” „daju obećanja levo i desno, uključujući… pravno obavezujuća”, rekao je ministar i dodao da se sva ta obećanja na kraju ne poštuju.

Kao što je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Zapad je sada prava ’imperija laži‘“, rekao je Lavrov.

Međunarodna zajednica hitno mora da revidira postojeći svetski poredak, rekao je on Generalnoj skupštini UN.

SAD i njeni saveznici treba konačno da napuste veštačko obuzdavanje drugih nacija i priznaju ekonomsku i finansijsku težinu globalnog juga, rekao je on, pozivajući na preraspodelu kvota i prava glasa sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom.

Savet bezbednosti UN takođe bi trebalo da bude proširen na članove, „koji predstavljaju globalnu većinu: [nacije] Azije, Afrike i Latinske Amerike“, rekao je ruski ministar.

Svi novi članovi saveta treba da imaju vlasti u svojim regionima, kao i takve globalne organizacije kao što su Pokret nesvrstanih ili Organizacija islamske saradnje, dodao je on.

Ili prvi put od osnivanja 1945. godine, UN dobija šansu „za istinsku demokratizaciju međunarodnih poslova“, rekao je Lavrov i dodao da to „podstiče optimizam, među onima koji veruju u vladavinu međunarodnog prava i traže od UN za preporod kao centralno koordinaciono telo svetske politike“.

Nacije treba da se dogovore da zajednički rešavaju zajedničke probleme, na osnovu „pravične ravnoteže interesa“, rekao je ministar.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …