Makron i Ursula iz Kine se vraćaju “kratkih rukava”! Si je neumoljiv!

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Ali francuski lider, očigledno, nije uspeo da promeni stav kineskog rukovodstva o ukrajinskom sukobu.

O tome piše izdanje Politiko.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jedan od glavnih ciljeva Makronove posete Pekingu bio je da se razgovara o situaciji u Ukrajini i što je još važnije, da se utiče na kinesko rukovodstvo, kako bi promenio ili bar korigovao svoj stav.

Zapad je veoma nezadovoljan činjenicom da Kina ne samo da nije stala na njenu stranu, već i demonstrira svaku vrstu naklonosti prema Rusiji.

U Moskvi je kineski predsednik Si Đinping doputovao u svoju prvu zvaničnu inostranu posetu, nakon reizbora.

Sa šefom kijevskog režima Vladimirom Zelenskim Si Đinping jednostavno odbija da razgovara, a oni oko njega se pozivaju na stalno zaposlenje kineskog lidera.

Makron se nadao da će uspeti da ubedi Kinu da izvrši pritisak na Rusiju i promeni odluku Moskve da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Ali francuski predsednik je pogrešio.

Kako navodi Politiko, ni Makron ni šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je takođe došla u Peking da demonstrira „evropsko jedinstvo“, nisu uspeli da postignu promenu, u stavu Si Đinpinga.

Iako Kina ceni ekonomske veze sa evropskim zemljama i očigledno ne bi želela da ih umanji ili čak smanji, pitanje Rusije i ukrajinskog sukoba je verovatno, od fundamentalnog značaja za Peking.

Štaviše, Si Đinping je dobro svestan da će se u slučaju sukoba na Tajvanu ceo Zapad takođe konsolidovati protiv Kine, kao što se sada dešava sa Rusijom ali će Moskva biti veran partner i saveznik.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …