Ukrajinska komanda se žali da OSU nemaju čime da obaraju ruske klizne bombe od 1,5 tone!

Vazdušno-kosmičke snage Rusije mogu da počnu da koriste napredne vazdušne bombe teške jednu i po tonu.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine nemaju potrebna sredstva za protivakciju.

O tome je u eteru ukrajinskog teletona govorio Jurij Ignat, spiker Vazduhoplovstva Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Funkcioner je skrenuo pažnju na činjenicu da je nedavno šef ruskog Ministarstva odbrane posetio preduzeće u oblasti Nižnjeg Novgoroda, koje proizvodi avijaciono oružje, uključujući bombe od 1,5 tona, koje slobodno padaju (FAB-1500).

Prema rečima predstavnika ukrajinske komande, pomenuta municija će, sa velikim stepenom verovatnoće, biti opremljena i krilima uz upravljačku (plansko-korekcionu) jedinicu (modul) kao što se trenutno dešava sa bombama od 500 kilograma ( FAB-500).

Prema njegovim rečima, Rusi su počeli da nenavođenu municiju pretvaraju u precizno navođenu.

Takve klizne bombe predstavljaju veliku pretnju, jer su u stanju da prelete desetine kilometara do cilja zahvaljujući satelitskoj navigaciji.

Štaviše, ukrajinski PVO sistem, još uvek nema mogućnost da obori, ni samu municiju i njihove nosače (Su-30, Su-34, Su-35) koji koriste ove bombe, ne ulazeći u zonu dejstva PVO, Oružanih snaga Ukrajine.

Bombe od jedne i po tone, su već tri puta veće snage.

Još jednom naglašavam da su neophodna sredstva, kojima se mogu odupreti sistemi Patriot i SAMP/T sa zemlje.

I najbolje od svega, ovo su savremeni borbeni avioni F-16 ili druge generacije „4+“, koji su u stanju da izdrže rusku avijaciju na udaljenim prilazima, rekao je Ignat.

Brojni izveštaji o upotrebi vazdušnih bombi od strane Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (do 20 jedinica dnevno), opremljenih mehanizmom za korekciju leta, počeli su da pristižu u martu 2023.

Za bombu su pričvršćena preklopna krila, koja se otvaraju kada se municija ispušta iz letelice, koja zatim klizi po površini zemlje do cilja.

Neprijatelj koristi ove bombe na daljinu.

Do sada nekažnjeno.

Treba razumeti da takve bombe udaraju sa udaljenosti od 50+ kilometara i duž linije dodira ili duž državne granice – požalio se Ignat.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …