KRALJ NE DA TRON: Novak počistio Medvedeva za 18. Grend slem u karijeri

Kralj Melburna ostaje kralj – Novak Đoković je ponovo šampion Australijan opena!

Deveti put u karijeri i treći put uzastopno, u velikom finalu Srbin je posle 114 minuta igre pobedio četvrtog nosioca, Rusa Danila Medvedeva sa 7:5, 6:2, 6:2.

Bio je to 18. grend slem trofej za prvog igrača sveta kog 8. marta očekuje obaranje rekorda Rodžera Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste.

Očekivalo se da će biti teško, a ispostavilo se da je ovo bila još jedna, reklo bi se rutinska pobeda neverovatnog Novaka na terenima u Melburn parku.

Velika lekcija za Medvedeva kako se igra finale, moraće Rus da sačeka još na prvenac, iako mu je ovo bila druga prilika da dođe do nekog pehara sa najvećih turnira.

Nije se mogao zamisliti bolji početak meča za najboljeg tenisera sveta. Savršen gem za početak, pa brejk u drugom, potom još jedan odličan gem i veoma brzo je imao 3:0.

Rus nije došao do finala tek tako – odmah je pokazao mentalnu spremnost da se upisti u borbu, došao je do ritma, počeo je da forsira duge poena, a i Novak mu je pomogao greškama. Medvedev je u petom gemu načinio brejk za 3:2 i potom odservirao za 3:3.

Svaki poen je imao veliku važnost, Rus je uspeo da dobije gem s nulom za 5:5, a onda je Novak uzvratio istom merom na svoj servis. Došao je do tri set lopte na servis Danila, prve dve nije iskoristio, ali jeste treću i posle 42 minuta je imao set u džepu.

Medvedev je odmah na startu drugog seta uspeo da došđe do brejka, ali kakav je bio Novakov odgovor!

Četiri gema u nizu, dva brejka, poveo je sa 4:1 i već tada je bio na dobrom putu da dođe i do drugog seta u finalu.

Rus je u sedmom gemu iznerviran polomio reket, a to se osetilo odmah i u osmom gemu kada je Novak došao do novog brejka, time i seta i posle 77 minuta imao je velikih 2:0.

Medvedev je već tu bio u strašnom padu – jednostavno nije mogao da se izvuče iz kandži šampionske igre protivnika.

Novak je uspeo da spasi brejk loptu u prvom gemu trećeg seta, a onda je nastavio sjajan niz, napravio brejk i potom rutinski došao do 3:0.

Ostatak meča bilo je samo šampionsko samopotvrđivanje.

Držao je čvrsto plen u zubima, nije ga ispustio i u osmog gemu, na servis Danila, uspeo je da iskoristi prvu meč loptu i to teškim volej udarcem na mreži.

Medvedev: Ne znam stvarno šta da kažem

Danil Medvedev čestitao je Novaku Đokoviću na devetoj tituli u Melburnu.

Srpski teniser je slavio sa 3-0 u setovima i stigao do ukupno 18. Grend slem trofeja.

“Nije lako pričati posle poraza u finalu. Čestitke Novaku, deveti put, to je nestvarno, ne znam stvarno šta da kažem na takav učinak. Da vam ispričam prlču, kada sam bio 500 na svetu vežbali smo zajedno u Monaku….Mislio sam da neće hteti, ali ne.. Ti si sjajna osoba i sportista”, rekao je Medvedev i dodao:

“Hvala Žilu i Daši, nije bio najbolji dan, ali dobra tri meseca posle teških tri meseca. Hvala vam što ste bili uz mene, nadam se da ću i taj grend slem osvojiti uskoro.”

Medvedev se zahvalio i navijačima.

“Hvala publici, što ste nas pozvali ovde, Imali ste sreće da gledate tenis, hteo sam da ovo potraje, ali… Hvala na energiji, podršci, značilo mi je mnogo”, dodao je Rus.

On će od ponedeljka biti treći teniser sveta.

Novak kod Vilandera: Od početka sam imao kontrolu meča

Novak je ubrzo po završetku finala dao izjavu i Matsu Vilanderu i Barbari Šet.

Vidno srećan zbog velike pobede i devetog pehara na Australijan openu, Novak je priznao da je ovo bio možda i njegov najbolji meč na turniru.

Kada su ga pitali šta je mislio kada je pre nekoliko dana rekao da još nema nameru da prepusti pozicije mlađoj generaciji, Đoković je objasnio da nije mislio ništa loše.

“Nisam mislio da tom izjavom povredim mladu generaciju igrača niti da iskažem nepoštovanje. Sa svim što sam postigao ovde, zaslužio sam da imam malo više samopouzdanja. Stižu polako, tu su, polako preuzimaju scenu, ali ne dešava se još ono najvažnije. Vrh i dalje držimo Rafa i ja. Danil je tu, u toj sledećoj generaciji u kojoj su Zverev, Cicipas, Tim… Tu su, osvajaju velike titule, Rafa, Rodžer i ja pokušavamo da im otežamo, iskustvo mi je i večeras pomoglo da bolje počnem meč. Izašao sam sa jasnim planom igre. Bio je tesan prvi set, napravio sam brejk na 6:5. Znao sam šta sve može, poznajem ga, u dobroj je formi, imao je 20 pobeda… Pokušao sam da se držim, da mu ne dam previše. Ovo je definitivno bio moj najbolji meč na turniru”, kaže Novak.

Vilander je primetio da je Đoković gotovo savršeno igrao.

“Hvala, Mats. Tako je to, moraš da prilagodiš igru rivalu. Imao sam mnogo drugačijih opcija, izlazio sam napred, imao sam jasnu viziju šta je potrebno da radim,. Pričao sam sa trenerom dva i po dana. Analizirali smo sve, pripremali se. Bio je to zanimljiv meč, ali sam osećao da imam punu kontrolu od početka. On voli da igra u ritmu, ima jaku servu. Ključ je bio moj dobar ritern, imao je dosta laklih poena u truniru. Ne i večeras, uvek sam ga terao na udarac više. Ostajao sam u reliju sa njim, znao sam da to mogu. Imao sam varijacije u pravo vreme. Servis-volej nije prirodan za mene, jedino kao miks sa planom A u igri”, dodao je broj jedan.

Kaže i da se savršeno pripremio za finale.

“Morao sam da se zatvorim u školjku, da se fokusiram na oporavak , mentalnu pripremu za finale. Sa timom sam to uradio zaista dobro. Iznenadio sam sebe prijatno. Ima mnogo toga pozitivnog sa ovog turnira, ali ću svakako uzeti i malo odmora”, obećao je devetostruki šampion Melburna.

Novak: Bio je ovo dug put …

Novak Đoković je na impresivan način, za manje od dva sata igre došao do devetog pehara na Australijan openu.

Najbolji igrač sveta je u velikom finalu pobedio Danila Medvedeva iz Rusije sa 7:5, 6:2, 6:2 i po treći put zaredom slavio u Melburn parku.

“Dobro veče svima. Hvala vam mnogo, samo trenutak, da kažem par reči…”, počeo je Novik prekinut povicima naših navijača u Rod Lejver areni.

Potom je nastavio:

“Hteo bih da uzvratrim Danilu na lepim rečima. Prvo, Danile, ti si sjajan momak, divna osoba, to si svima pokazao. Provodili smo nekada dosta vremena u Monaku na treningu, mada me ne zoveš već dve godine. Hvala ti na lepim rečima”, nasmejao se Novak.

Potom je nastavio:

“Dopada mi se Danil, veoma je prijateljski nastrojen, ali na terenu je jedan od najtežih igrača sa kojim sam igrao u karijerijeri. Pitanje je vremena kada ćeš uzeti taj grend slem. Ako možeš da sačekaš još par godina”, opet se našalio šampion Melburna, koji je Danilu čestitao i na nizu od 20 pobeda.

Na kraju se Novak zahvalio i članovima svog tima.

“Hvala Goranu, Ediju, Uliju, svima koji su kod kuće, mojoj porodici, prijateljima, Miljanu… Bio je ovo dug put, rolerkorster u polednjih par nedelja. Uli, tebi posebno hvala, mnogo si vremena posvetio meni. Zahvalan sam ti na toj snazi i energiji, hvala vam svima. Mnogo mi je pomešano emocija u ovom trenutku, posle svega, ali podvukli smo liniju. Bio je ovo uspešan turnir, čestitke Tenis Australija i Kregu Tajliju. Nije bilo lako, bilo je izazovno na mnogo nivoa, ali treba da budete ponosni na sve što ste uradili”, dodao je Đoković.

Za kraj šampionskog obraćanja opet je sve nasmejao:

“Hvala ovom terenu, Rod Lejver areni

Vilander: Ta Novakova izjava je bila savršena – i nama i celom svetu

Analitičar Eurosporta Mats Vilander očaran je nastupom Novaka Đokovića u finalu Melburna.

Srpski teniser je lako dobio Danila Medvedeva u finalu sa 3-0 u setovima posle manje od dva časa igre.

“Neverovatno izdanje. Imao je 3:0, onda se vratio Medvedev. Međutim, Novak je krenuo da igra sve bolje i bolje. Toliko postoji razičitih načina na koji može da osvoji poene”, rekao je Vilander posle meča.

Barbara Šet se prisetila Novakove izjave pre meča, kada je rekao da neće tek tako dozvoliti mlađoj generaciji da preuzme primat.

“To je bila savršena izjava i nama i celom svetu. Pokazao je da može da igra kratke lopte, da igra na mreži”, rekao je Vilander.

Trka u broju GS titula se nastavlja. Novak ima 18, a Rodžer i Rafa po 20.

“Kada gledate kako Novak igra Melburn kao što je teško dobiti Rafu na Rolan Garosu. Stabilan je, ne znam šta možete da uradite da biste ga mogli. Ovo je njegov domaći teren, kao što Rafa ima u Parizu, a Federer na Vimbldonu.”

Prestiže Federera 8. marta na večnoj listi po broju nedelja na prvom mestu.

“Prošle godine je bio razočaran na US openu. Novak sada postaje favorit i za Vimbldon i US open. Svašta može da se dogodi i na Rolan Garosu.”

(B92)

Check Also

Koju hranu jesti da biste izbegli debljanje

U proleće, Rusi se mogu osećati pod stresom jer je vreme da dođu u formu. …