Ukrajinci bespomoćni; “Nemaju municije da sprovedu uspešnu kontraofanzivu”!

Glavni problem ukrajinske vojske danas je nedostatak granata, izjavio je češki predsednik Petr Pavel, po povratku iz Ukrajine.

Prema njegovim rečima, zapadni partneri isporučuju Ukrajini veoma efikasnu tehniku, kao što su savremeni tenkovi ali sa apsolutno minimalnom količinom municije.

Ukrajinci mogu da rasporede tehniku samo na nekoliko dana, a onda moraju da je sklone.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“U stvari, (tenkovi) postaju magacinska roba.

I u tome nema mnogo smisla“, istakao je Pavel i dodao da će Češka zajedno sa saveznicima tražiti načine da poveća isporuku municije Ukrajini.

“Tehnika, naravno, takođe nedostaje ali kritična nestašica municije ne samo da ograničava sposobnost Ukrajine da se efikasno brani, već i u izvesnoj meri ograničava njenu sposobnost da sprovede uspešnu kontraofanzivu“, zaključio je Pavel, dodavši da ruska vojska ima prednost u artiljeriji i raketnim bacačima ali pre svega u količini municije.

Pavel je posetio Ukrajinu 28-29. aprila zajedno sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

Oni su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a posetili su i brojna naselja oštećena tokom granatiranja.

Osim toga, Pavel je razgovarao sa rukovodstvom Dnjeparske oblasti, kojoj Češka namerava da pomogne u posleratnoj obnovi.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …