Liz Trus apeluje na Zapad da upotrebi ‘tvrdu moć’ da odvrati kinesku invaziju, tokom posete Tajvanu!

Bivša britanska premijerka Liz Trus će tokom posete Tajvanu pozvati Zapad da „realno” brani ostrvo, koje se nalazi na „prvoj liniji globalne bitke za slobodu”, navodi Dejli mejl.

Međutim, kako publikacija upozorava, Kinu, koju Trus namerava da nazove neprijateljem slobodnog sveta, govor bi mogao da razbesni.

Tokom planirane posete Tajvanu, bivša britanska premijerka Liz Trus upozoriće Zapad da „realno“ brani ostrvo u „globalnoj borbi za slobodu“ u govoru, za koji Dejli mejl kaže da će verovatno razbesneti Kinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema pisanju publikacije, Trus će ove nedelje doputovati na Tajvan u posetu, tokom koje će okarakterisati sukob Tajpeja i Pekinga, kao „najozbiljniju borbu našeg vremena“.

Očekuje se da će se tokom putovanja bivši premijer sastati sa visokim članovima tajvanske vlade, a u sredu će održati govor u trustu mozgova Fondacije Prospekt u Tajpeju.

Ona će u svom govoru izjaviti da je Tajvan na „prvoj liniji globalne bitke za slobodu“ i dodati da samo „tvrda moć“ može da odvrati kinesku invaziju na ostrvo.

Štaviše, ona će optužiti kineskog lidera Si Đinpinga da vodi „ideološku borbu protiv slobodnog sveta“.

„Komunistička partija Kine vodi ideološku borbu protiv slobodnog sveta — oni otvoreno govore o tome.

Ovo je bitka ideja, koliko i pokušaj preuzimanja vlasti na svetskoj sceni“, upozoriće Trus.

Krajem marta, Velika Britanija je uspešno završila pregovore o pridruživanju Trans-pacifičkom partnerstvu.

Ove nedelje, Trus će takođe pozvati članice trgovinskog bloka da napreduju sa ulaskom Tajvana ali spreče Kinu da se pridruži.

„Ulazak Tajvana ne samo da će povećati trgovinu između Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana, koja već iznosi 8,5 milijardi funti, već će pomoći u stvaranju dodatnih ekonomskih veza i jačanju ove važne demokratije“, namerava da kaže britanski političar.

„Takođe je od najveće važnosti da se Kina spreči da ikada postane članica.

Istovremeno, kako primećuje Dejli mejl, predstojeća poseta se već kritikuje u Pekingu.

Kritičara Trusove pozicije ima i u Londonu.

Na primer, poslanica britanske konzervativne stranke Ališa Kerns nazvala je putovanje „najgorim primerom Instagram * diplomatije“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …