Američka ministarka finansija Dženet Jelen: “Recesija neizbežna! Amerikanci neće primiti platu! Vreme ističe!”

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je danas da bi neplaćanje državnog duga verovatno ostavilo milione Amerikanaca, bez isplate prihoda.

To bi potencijalno moglo da izazove recesiju koja bi mogla da uništi mnoga američka radna mesta i preduzeća.

Ona je tokom govora u Nezavisnoj zajednici bankara Amerike ocenila da će ekonomska i finansijska kriza bez presedana biti pogoršana mogućim poremećajima operacija savezne vlade, uključujući kontrolu vazdušnog saobraćaja, sprovođenje zakona, bezbednost granica i nacionalnu odbranu i telekomunikacione sisteme, prenosi Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

”Veoma je zamislivo da ćemo videti slom brojnih finansijskih tržišta – sa panikom širom sveta, koja pokreće pozive za maržu i rasprodaju”, rekla je Dženet Jelen.

Ona je u ponedeljak u obraćanju Kongresu rekla da Trezor očekuje da će moći da plati račune američke vlade samo do 1. juna bez povećanja limita duga, što je povećalo pritisak na republikance u Kongresu i Belu kuću da postignu dogovor o limitu zaduženja u narednim danima.

”Ako bismo prestali sa otplatom, naša ekonomija bi se iznenada našla u ekonomskoj i finansijskoj oluji bez presedana”, rekla je Dženet Jelen i dodala da će 66 miliona korisnika socijalnog osiguranja i milioni veterana i vojnih porodica verovatno ostati, bez isplata.

”Vreme ističe. Svaki dan kada Kongres ne reaguje suočavamo se sa povećanim ekonomskim troškovima, koji bi mogli da uspore američku ekonomiju.

Američka ekonomija visi o koncu.

Sredstva za život miliona Amerikanaca takođe. Nema vremena za gubljenje.

Kongres bi trebalo da reši ograničenje duga, što je pre moguće”, rekla je Dženet Jelen.

Ona je rekla da je kriza iz 2011. godine, kada su zakonodavci podigli limit duga neposredno, pre nego što je vlada morala da prestane sa otplatom, pokazala ozbiljne posledice nepravovremene reakcije.

”Poverenje potrošača je tada palo za preko 20 odsto, dok je indeks akcija S&P 500 pao za 17 odsto, a troškovi hipoteka i kredita su porasli”, rekla je Dženet Jelen.

Ona je dala optimističnu procenu zdravlja američkih banaka zajednice, napominjući da su mnoge prijavile veći neto prihod u 2022. nego pre pandemije, iako su neke regionalne banke bile pod povećanim pritiskom nakon propasti dve velike regionalne banke – banke Silicijumske doline i Signačer banke.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …