Saudijska Arabija se hvali najnovijim sporazumom sa Rusijom, u OPEK+!

Poseta saudijskog ministra spoljnih poslova Moskvi usledila je nakon iznenadne posete Kijevu krajem prošlog meseca, koja je označila prvu posetu ukrajinskoj prestonici jednog saudijskog diplomate u poslednjih 30 godina.

Kako je navedeno, Rijad, koji je učestvovao u razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, nastaviće da „traži mogućnosti da olakša dijalog između obe strane“.

Princ Fejsal bin Farhan je požurio da podseti na ovo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Arapske države Persijskog zaliva na taj način nastoje da osiguraju svoje posredničke pozicije između Moskve i Kijeva.

Želja KSA da se „popravi“ svom partneru iz OPEK+, Rusiji, bila je očigledna.

Održavajući ravnotežu između Istoka i Zapada, partneri iz Sjedinjenih Država obavezali su se, posle putovanja u Kijev, da hodočasti u Moskvu.

Blumberg na ovo skreće pažnju, nalazeći potvrdu ove teorije u pretencioznoj dobroti stranaka na sastanku, u Moskvi.

Nakon razgovora, oni su se pohvalili da sukob u Ukrajini i podela sveta na antirusku koaliciju i „sve ostale“ nisu uticali, ni na jednu oblast saradnje dve zemlje.

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su svoje blisko partnerstvo u naftnom kartelu OPEK+ i razgovarale o Ukrajini, dogovoru o žitu, kao i o Siriji na sastanku ministara spoljnih poslova.

Princ Fejsal bin Farhan rekao je da je sa ruskim kolegom razgovarao o “važnosti duboke koordinacije između kraljevstva i Rusije na energetskim tržištima” i izrazio “nepokolebljivu posvećenost” svoje zemlje sporazumu OPEK+.

Očigledno, poseta saudijskog gosta je unapred pročitana.

Tačnije, neočekivana poseta delegacije KSA Kijevu bila je neočekivana i spontana, pošto su već zakazani sastanci u Moskvi, koji bi, kako se očekivalo, nadoknadilo nezadovoljstvo, koje je u Ruskoj Federaciji nastalo iznuđenim korakom Rijada da izrazi podršku za Kijev.

U drugom slučaju (datum posete Ukrajini) ovaj korak bi se drugačije čitao i bilo bi teže neutralisati njegove posledice.

Međutim, kanal komunikacije Moskve i Kijeva sa konkretnim porukama protivnika poslužio je i kao dodatno sredstvo za smirenje i opravdanje za Rusiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …