Kina pretekla Japan i postala najveći svetski izvoznik automobila!

Kina je pretekla Japan da postane najveći svetski izvoznik automobila u prvom kvartalu ove godine, najviše zahvaljujući povećanoj tražnji za električnim automobilima ali i rastu kineskih isporuka automobila u Rusiju.

Kineski izvoz automobila u periodu od januara do marta porastao je za 58 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je 1,07 miliona vozila, prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila.

Japan je u istom periodu izvezao 950.000 automobila, što je rast od šest odsto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, saopštila je Japanska asocijacija proizvođača automobila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kineski izvoz automobila nastavlja da raste u drugom kvartalu.

Industrija putničkih vozila očekuje da će ukupan rast ove godine biti 30 odsto, na četiri miliona jedinica.

Kina je 2009. pretekla SAD i postala najveće svetsko tržište za prodaju novih automobila.

Kineske vlasti su pomogle domaćoj industriji električnih automobila nudeći poreske i kupovne podsticaje, kao i razvoj infrastrukture za punjenje, kako bi električna vozila postala deo glavnog tržišta automobila.

Prelazak Kine na električna vozila takođe je doveo do povećanja izvoza. Izvoz ovakvih automobila u prvom kvartalu porastao je za čak 93 odsto, na 380.000 vozila, pa sada električni automobili čine čak 40 odsto ukupnog kineskog izvoza.

Kada je reč o kompanijama, kineska podružnica „Tesla” najveći je izvoznik električnih automobila u toj zemlji sa 90.000 jedinica. Slede SAIC Motor’s sa 50.000 i BID sa 30.000 vozila.

„Teslina” „gigafabrika” u Šangaju zamišljena je kao glavni centar za proizvodnju vozila za evropsko i azijsko tržište, a izvoz kompanije iz Kine povećan je za 20 odsto.

Kada je “gigafabrika” otvorena 2019. godine, imala je kapacitet od 250.000 vozila godišnje, a sada može da proizvede čak 1,25 miliona, dok je menadžment zatražio dozvole za proširenje kapaciteta na 1,75 miliona automobila.

Većina električnih automobila iz Kine izvozi se u Belgiju, Australiju i Tajland.

Veliki izvoz u Tajland pokazuje da Kina zauzima tržišni primat i u jugoistočnoj Aziji, gde su japanski proizvođači dugo dominirali.

Ukupno, najveći izvoz kineskih automobila otišao je u Rusiju, gde je završilo 140.000 vozila, što je skoro tri puta više nego u istom periodu prošle godine, prenosi agencija Nikei.

Najveći izvoznici na rusko tržište bile su kompanije „Cherri” i „Great Wall”.

Osim putničkih automobila, Kina je drastično povećala i izvoz kamiona u Rusiju, na 30.000 jedinica u prvom kvartalu, što je sedam puta više nego u istom periodu 2022.

Posle Rusije, glavna tržišta za kineske kamione su Meksiko, Belgija i Saudijska Arabija.

Mediji/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …