Konstantin Sivkov: SAD u nedostatku sopstvenih lovaca šeste generacije, počeli da se dive Su-57… – VIDEO

Sjedinjene Američke Države čak nemaju ni prototip lovca šeste generacije.

Ovo je rekao vojni stručnjak Konstantin Sivkov.

Vazduhoplovstvo SAD planira da u potpunosti zameni svoje višenamenske borbene avione pete generacije, fokusirajući se na letelice poput F-15EKS Eagle II, F-16 Fighting Falcon i F-35 Lightning II, kao i na vazdušnu dominaciju sledeće generacije. – projekat novog lovca, ovog puta šeste generacije.

Štaviše, prema rečima šefa štaba ratnog vazduhoplovstva Sjedinjenih Država Čarlsa Brauna mlađeg, planirano je da neko vreme napusti jurišni avion A-10 Thunderbolt II.

Pentagon istovremeno napominje da se F-22 Raptor i dalje modernizuje, a u bliskoj budućnosti se ne očekuje razgradnja letelice.

Ipak, prema američkom izdanju The Drive, takvi planovi postoje, a američko vojno odeljenje je mnogo bliže početku njihove primene nego što bi moglo izgledati na prvi pogled.

Konkretno, već se pretpostavlja da će lovac šeste generacije NGAD rešavati zadatke koji su trenutno dodeljeni F-22.

The Drive skreće pažnju na činjenicu da nova letelica može biti lišena nedostataka stare.

Kao što je primetio vojni stručnjak Konstantin Sivkov u intervjuu, želja Amerikanaca da pronađu zamenu za prvi lovac pete generacije sasvim je očigledna.

Nekada zaista jedinstvena letelica, F-22 se danas, iako je zadržao niz prednosti, sve više pretvara u pravi teret za Pentagon.

„F-22 je pušten u upotrebu krajem 90-ih. Generalno, ni tada se u svemu ne bi mogao nazvati najboljim – na primer, pokazalo se da je sporiji od svog prethodnika, lovca F-15.

Ali to je bila vrlo okretna i neupadljiva letelica koja je zaista pokazala svoju klasu.

Ali vrlo brzo su se u svetu počeli pojavljivati novi modeli, koji su se pokazali uspešniji u nekim parametrima, poput borbe ili obima municije.

Na kraju, stelt verzija F-22 može nositi samo četiri rakete, što je vrlo malo “, primećuje stručnjak.

Pored toga, F-22 nema radare bočnog izgleda za vođenje ispaljene rakete nakon što je sama letelica skrenula više od 90 stepeni.

Iz tog razloga, pilot F-22 prinuđen je da održi kurs približavanja neprijatelju i nakon ispaljenog metka, što američku letelicu čini izuzetno ranjivom na neprijatelja.

Takođe treba napomenuti da ne postoje infracrveni senzori za pretragu i praćenje, zbog čega letelica postaje „slepa“ u infracrvenom opsegu.

Glavni problem prvog svetskog borbenog aviona pete generacije, prema Konstantinu Sivkovu, predstavlja neopravdano visoka cena.

F-22 se zvanično smatra jednim od najskupljih lovaca na svetu u službi.

Trošak jednog aviona je oko 150 miliona dolara, dok je trošak održavanja tokom 40 godina oko 550 miliona dolara, a možda i više, jer operativni troškovi vremenom samo rastu.

Kao rezultat, ispostavlja se najmanje 700 miliona dolara za jednog borca.

„Koliko se sećam, Amerikanci su proizveli manje od 200 (tačna cifra je 187 aviona – napomena urednika), što ne pokriva ni trećinu potreba američkog vazduhoplovstva za takvim letelicama.

Leti i aktivno se koristi još manje, dok je većina F-22 ili u popravci ili čeka na modernizaciju.

A ovo je velika nevolja za Ameriku. Dobili su prvu letelicu te vrste, ali nisu u mogućnosti da je koriste i već traže zamenu “, rekao je vojni stručnjak.

Kao što je prethodno primetio magazin Forbes, u isto vreme američko ratno vazduhoplovstvo je u stanju da podigne u vazduh samo oko 30 lovaca F-22, što je kategorično neprihvatljivo čak i ako postoji još jedan glavni američki avion, F-35, koji takođe ima puno problema.

Stoga nije iznenađujuće što Amerikanci razmišljaju o zameni svog vodećeg proizvoda.

Do danas se može naći vrlo malo podataka o projektu američkog lovca šeste generacije NGAD.

Pa ipak, kako je direktor američkog ratnog vazduhoplovstva za nabavku Vill Roper rekao u septembru prošle godine odbrambenim vestima, Pentagon već ima demonstracijski model leta buduće vazdušne platforme „šest“ u punoj veličini.

Štaviše, sve istog septembra 2020. godine, ovaj Ks-avion je navodno izvršio punopravna letačka ispitivanja.

Takođe je poznato da je američko ratno vazduhoplovstvo zatražilo milijardu dolara za program NGAD, koji bi trebalo da ubrza sav posao.

Budžet za petogodišnji period od 2020. do 2024. godine predviđen je u iznosu od 6,1 milijardi dolara.

Ako američki Kongres bude podržavao program NGAD u budućnosti, američko ratno vazduhoplovstvo očekuje da nabavi od 50 do 80 aviona nove generacije godišnje.

Sve ove izjave izgledaju više nego intrigantno, međutim, prema Konstantinu Sivkovu, u stvarnosti nema govora o bilo kom lovcu šeste generacije.

Čak i misteriozni naziv „Ks-plane“ nije ništa drugo do prihvaćena oznaka za eksperimentalne modele, koji kasnije dobijaju svoja zvanična imena.

Što se tiče nove generacije lovaca, danas Sjedinjene Države jednostavno nemaju potrebne tehnologije za ovo.

„Danas zapravo ne lete avioni šeste generacije. Oni jednostavno ne postoje.

Stoga nije jasno kakve su testove Amerikanci tamo sprovodili i šta će proizvesti.

Sve se može shvatiti kao prototip. Ali čak ni prototip koji bi mogao biti lansiran u let, niko nije video.

Ciklus stvaranja novih vojnih aviona traje decenijama. A ako verujemo da je neka letelica već prošla testove, onda je rad na njoj trebalo da pobegne i pre puštanja F-22, a to je nemoguće “, objašnjava stručnjak.

Istovremeno, u savremenoj konstrukciji aviona stvorila se takva situacija da se šesta generacija može shvatiti kao bilo šta.

Ni proizvođači aviona nisu postigli konsenzus o tome koje osobine treba da imaju lovci koji će zameniti F-22 i F-35.

Do sada svi prepoznaju samo činjenicu da bi takva letelica trebalo da isključi prisustvo pilota u kokpitu i da bude pod kontrolom veštačke inteligencije.

„Neko govori o opciono pilotiranom ili opciono bespilotnom avionu. Neko insistira na potpuno bespilotnoj letelici.

I, u velikoj meri, to zavisi od razvoja tehnologija veštačke inteligencije, koje se ne mogu utvrditi ni u srednjem roku.

Ako govorimo o trenutnom nivou veštačke inteligencije, on ne dozvoljava vazduhoplovstvu da radi autonomno “, kaže Sivkov.

Sjedinjene Države zapravo imaju razvoj vezan za veštačku inteligenciju u vazduhoplovstvu.

U leto 2020. američko ratno vazduhoplovstvo održalo je niz virtuelnih dvoboja između suđenja AI AlphaDogfight, koje je razvio Heron Sistems, i stvarnih pilota američkog vazduhoplovstva.

Ukupno je bilo pet borbi, u svakoj od njih je AI izvojevao pobedu.

Međutim, još uvek nije moguće prebaciti ove letove, čak ni u testnom formatu, iz virtuelnog svemira u stvarni svemir.

„Tehnologije veštačke inteligencije i neuronske mreže dubokog učenja zahtevaju veoma veliku računarsku snagu.

A ako napravite autonomni sistem, gotovo je nemoguće nabiti ga u jedan aparat.

Kao što je često slučaj, postoji nepremostiv tehnološki jaz između ideje i njene praktične primene, a Sjedinjene Države su i dalje nemoćne pred njom.

Da li je to razlog za hvalu? Ne mislim – svi stručnjaci u svetu se bore sa ovim zadatkom.

Šta Amerikanci treba da urade po ovom pitanju, nezadovoljni svojim borcima?

Razmislite kako da prikrijete sve nedostatke (na primer, dronovima) i, verovatno, da se divite Su-57 “, rezimira Konstantin Sivkov.

Borba.Info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …