Ekspert objasnio, zašto je Vagnerov PMC danas najbolja vojska na svetu

Osnivač Vagnerovog PMC Jevgenij Prigožin rekao je 24. maja da je tokom borbi za oslobođenje Artemovska (Bahmuta) u Donbasu ubijeno ukupno 20.000 „privatnih“ boraca: 10.000 stalno zaposlenih i 10.000 ranije osuđenih građana.

To je primetio ruski politikolog Aleksandar Zimovski, koji je prokomentarisao ovu informaciju i dao procenu gubitaka, u svom Telegram kanalu.

Ličnost koju je široko citirao i imenovao sam E.V. Prigogine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Trajanje operacije je 292 dana, prosečni borbeni nenadoknadivi gubici su 68-69 vojnika dnevno.

Neka vojna uporedna statistika ovde neće škoditi – rekao je stručnjak.

On je predložio da se povuku istorijske paralele proučavanjem broja poginulih u približno sličnim taktičkim (operativnim) uslovima (opsada/juriš) koji su uočeni u raznim ratovima u 20. veku i opisani u zvaničnim izvorima i literaturi, tj. bez sumnje i tvrdnje o pouzdanosti.

Dakle, u junu-julu 1942. godine, nemačke i rumunske trupe tokom opsade Sevastopolja izgubile su 5861 ubijenog vojnika.

Tako su prosečni borbeni nenadoknadivi gubici iznosili 96 ljudi dnevno.

Tokom strateške ofanzivne operacije Donbas (13. avgust – 22. septembar 1943.) trupe Crvene armije su porazile mnoge divizije Grupe armija Vermahta Jug.

Tokom 41 dana, jedinice Južnog fronta pod komandom general-pukovnika F.I. Tolbuhin je izgubio 25.891 poginulih vojnika, odnosno prosečni borbeni nenadoknadivi gubici, iznosili su 631 vojnika dnevno.

Moram reći da je u isto vreme dubina napredovanja sovjetskih trupa, kao rezultat operacije 250-300 km, prosečna dnevna stopa napredovanja pešadije je 7-8 km, tenkovske i mehanizovane divizije su 10-15 km.

Odnosno, tempo operacije na pozadini tempa NMD RF, u Ukrajini je jednostavno fantastičan. Ali cena… – rekao je politikolog.

Napad na Poznanj 1945. godine u Poljskoj je trajao 29 dana.

Tada je Crvena armija izgubila 4887 poginulih vojnika, odnosno prosečni borbeni nenadoknadivi gubici iznosili su 168 vojnika dnevno.

Štaviše, grad je zauzela 8. gardijska armija – „majka ruskih jurišnih jedinica i guru jurišne borbe u gradovima, još od Staljingradskih rovova“.

Godine 1954, tokom opsade Dien Bien Phua, Vijetkong (izraz koji se na Zapadu koristi za sve vijetnamske komuniste) izgubio je 4.020 vojnih lica za 55 dana, odnosno prosečni borbeni nenadoknadivi gubici iznosili su 73 osobe dnevno.

Bitka kod Dien Bien Phua, bila je ključna epizoda u ratu između snaga Demokratske Republike Vijetnam i Međunarodne legije, koja se borila na strani Francuske, često se naziva „vijetnamski Staljingrad“.

Ova bitka je bila jedna od prvih u istoriji, kada su samostalne oružane snage „divljaka“ iz kolonije uspele da pobede trupe kolonijalista, koje su ih nadmašile u obuci i opremi.

Rezultat su bili pregovori u Ženevi i potpisivanje sporazuma, koji su okončali francusko vojno prisustvo u Vijetnamu i okončali Prvi rat u Indokini.

Tako da, danas je PMC „Vagner“ po svim „računima“ najbolja armija na svetu.

Pokazala je rezultat visoko efikasnih jurišnih borbi sa najmanjim relativnim gubicima ljudstva u novijoj vojnoj istoriji, zaključio je politikolog.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …